(Kerst)pakketbezorger = geen slijter

De week voor kerst is een drukke week voor de pakketbezorger. Er zijn ondernemers die hun kerstpakket persoonlijk gaan overhandigen maar het grootste deel van pakketjes voor klanten en relaties wordt bezorgd door een pakketdienst. Op het werk maar ook vaak op het woonadres. Een kaartje, kersstol of chocolade, een gezelschapsspel, goed boek of een mooie fles wijn of sterke drank. Allemaal leuk! Maar hoe zit het als een minderjarige die mooie fles wijn aanneemt bij de voordeur? Controleert de bezorger of de jongeman of jongedame wel 18 jaar is? En moet dat?

Uitspraak
Goede vraag. Wie is er nu verantwoordelijk voor bovenstaande vraag? De pakket bezorger, de besteller of toch de leverancier? Op 17 augustus 2016 deed de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een uitspraak in de zaak tussen de SlijtersUnie en de burgemeester.

Slijter of postbezorger?
Een voorbeeld: In deze zaak heeft de ambtelijke secretaris van de SlijtersUnie via internet een fles sterke drank besteld bijeen Spaans bedrijf. Deze fles wordt enkele dagen later afgegeven door een pakketbezorger. Bij het afgeven van de fles vindt geen leeftijdscontrole plaats. Ook wordt er niet gecontroleerd of er sprake is van particulier gebruik. SlijtersUnie verzoekt de burgemeester om tot handhaving over te gaan nu de pakketbezorger bedrijfsmatig sterke drank aan particulieren verstrekt. Volgens Slijters Unie oefent de bezorger een slijtersbedrijf uit zonder de vereiste vergunning op grond van de Drank- en Horecawet. De vraag is of de bezorger ook als slijtersbedrijf kan worden aangemerkt.

Verstrekken van sterke drank
Uit de geschiedenis van de Drank- en Horecawet volgt dat het begrip ‘verstrekken’ van sterke drank verband houdt met ‘verkopen’. Dat is besloten omdat de wetgever niet bepalend wilde laten zijn waar de koopovereenkomst wordt gesloten. Voor het uitoefenen van het slijtersbedrijf is daarom vereist dat het verstrekken van sterke drank tot de bedrijfsuitoefening behoort. En dat de verstrekker daarvoor wordt betaald door degene aan wie de sterke drank wordt verstrekt.

Vervoer
Het verstrekken van sterke drank behoort niet tot de bedrijfsuitoefening van een pakketbezorger. Zij vervoert enkel en alleen de door haar opdrachtgevers aangeleverde pakketten. Een pakketbezorger wordt ook niet betaald voor het verstrekken van drank maar voor het vervoeren en bezorgen van pakketten. In dit voorbeeld heeft de ambtelijk secretaris betaald aan de Spaanse leverancier en heeft deze de sterke drank verstrekt.

Pakketbezorger is slechts de boodschapper
Uit de uitspraak volgt dat de pakketbezorger slechts het pakket vervoert en bezorgt (zonder te weten wat erin zit). Hij kan hier dus niet bestuursrechtelijk op worden aangesproken. De aanbieder zit in het buitenland maar levert in Nederland en is dus voor de levering gebonden aan Nederlandse wetgeving. Het kan gebeuren dat deze zaak nog een vervolg krijgt als wordt verzocht om handhavend op te treden tegen de leverancier. Of als wordt verzocht om handhaving van artikel 19 en 20 van de Drank- en Horecawet. In deze zaak wordt nu alleen de pakketdienst in de zaak betrokken en niet de online verkoper.

Deze zaak roept allerlei nieuwe vragen op en wordt daarmee ook een stuk ingewikkelder. Wat als een pakketbezorger een wapen bezorgd aan een particulier zonder de vereiste vergunning of als er illegaal vuurwerk wordt besteld? We zullen zien volgend jaar!

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Vergunningen

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×