Kerstkaartje per post of digitaal?

Wie verstuurt er nog wel eens een brief? De meeste mensen en bedrijven communiceren tegenwoordig per e-mail of zelfs per WhatsApp. Dat heeft ook mijn persoonlijke voorkeur.

Digitalisering van de advocatuur
Als advocaat ben ik in veel gevallen nog gehouden een brief per aangetekende post of per fax te versturen. In het strafrecht verlangen enkele rechtbanken en afdelingen van het Openbaar Ministerie een brief of fax (ja, dat bestaat nog), terwijl de meesten al digitaal corresponderen. In het burgerlijk recht en het bestuursrecht verloopt alles zoals het al jaren gaat. En daar komt nu dan toch verandering in! Men wil in die rechtsgebieden digitaal gaan procederen, zodat procedures sneller, eenvoudiger en toegankelijker worden. Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2017 in de eerste categorie zaken (vorderingen vanaf € 25.000,- respectievelijk asiel- en bewaringszaken) digitaal een zaak kan worden gestart, stukken uitgewisseld en geraadpleegd kunnen worden, dat digitaal verweer kan worden gevoerd. Na verloop van tijd worden steeds meer soorten zaken en procedures hieraan toegevoegd. Hulde aan de digitale vooruitgang.

Piektijden voor de postbode
Waar postbezorgers gedurende de rest van het jaar vaak pakketten van online-aankopen bezorgen, en felicitaties via Facebook en WhatsApp plaatsvinden in plaats van het sturen van een traditionele kaart, worden er rond de kerstdagen wél veel kerst- en nieuwjaarswensen per post verzonden. Drukke tijden voor de postbode. Maar ook daar verliest de traditionele kerstkaart terrein. In 2005 werden nog ruim 200 miljoen kerstkaarten per post verstuurd. Terwijl de Nederlanders rond de kerstdagen in 2015 in totaal 169,7 miljoen kerst- en nieuwjaarswensen per post verzonden. Hoeveel zullen het er dit jaar nog zijn?

Wie stuurt wat?
Ouderen sturen vaak een traditionele kerstkaart, waar jongeren creatieve foto’s of filmpjes per e-mail of whatsapp versturen. Bij dertigers en veertigers is sprake van onderscheid: familie en goede vrienden krijgen een kerstkaart, kennissen, collega’s en ‘gewone’ vrienden krijgen een kerstwens per e-mail. Mocht één van deze laatste groep mensen een kerstkaart naar de dertiger/veertiger sturen, krijgt deze persoon alsnog een kerstkaart toegestuurd. Een veel gehoorde reden om het geld voor kaarten en postzegels uit te sparen, is dat mensen het geld liever aan een groter cadeau onder de kerstboom of een extra (dure) fles wijn bij het kerstdiner uitgeven.

Hoe lang houdt de traditie nog stand?
Mijn vrouw vindt het leuk om kerstkaarten te schrijven en versturen, dus schrijf ik altijd braaf mee. Maar zij merkt ook dat wij elk jaar minder kaarten en meer digitale kerstwensen ontvangen. Voor ons geldt eveneens: iemand die ons een kaart stuurt, krijgt er sowieso eentje terug. Aan digitale kerst- en nieuwjaarswensen doen wij niet. Het zal mij echter benieuwen wanneer ons gezin (lees: mijn vrouw) kiest voor een bewerkte gezinsfoto of in elkaar geknutseld filmpje. Bent u er al uit wat u dit jaar gaat doen?

Prettige feestdagen,

Patrick Grijpstra   

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×