Partneralimentatie

Tijdens het huwelijk hebben echtgenoten de verplichting om voor elkaar te zorgen en elkaar te onderhouden. Op het moment dat het huwelijk eindigt door een scheiding, deze verplichting niet automatisch op. Deze onderhoudsverplichting bestaat dan uit een financiële bijdrage die de ene ex-echtgenoot (de meest verdienende) aan de andere ex-echtgenoot (de minst verdienende) moet voldoen. Dit wordt partneralimentatie genoemd. Bij de berekening van het te betalen bedrag wordt gebruik gemaakt van de Tremanormen. De Tremanormen gaan onder meer uit van de inkomens van de beide ex-echtgenoten en de door hen te betalen noodzakelijke lasten.

Zelf berekenen… of toch niet?

Op het eerste gezicht lijkt het dus eenvoudig om zelf aan de slag te gaan met het berekenen van deze alimentatie. Op internet zijn er verschillende rekentools voor te vinden. Toch is het in de meeste gevallen verstandig om een gespecialiseerde advocaat de partneralimentatie te laten berekenen. Deze specialist kan beoordelen of de alimentatie passend is in jouw persoonlijke situatie en kan beoordelen of de financiële situatie volledig duidelijk is. Met name bij ondernemers of werknemers met een salaris dat uit verschillende elementen (zoals bonussen en 13e maand) is opgebouwd kan een verkeerde inschatting van de gegevens een groot verschil maken. Ook zijn de (on)mogelijkheden van de minst verdienende partner om zelf inkomen te verdienen belangrijk omdat dit van invloed kan zijn op de hoogte van het te betalen bedrag.

Een goede berekening van de partneralimentatie is alleen al belangrijk vanwege de duur van de onderhoudsverplichting. De verplichting om partneralimentatie te voldoen is er volgens de wet gedurende 12 jaar na het eindigen van het huwelijk. Alleen bij huwelijken die korter dan 5 jaar hebben geduurd én kinderloos gebleven zijn, is de duur van de verplichting korter (namelijk gelijk aan de duur van het huwelijk).

Wijzigen van partneralimentatie

Partneralimentatie is dus een jarenlange verplichting. Het is goed te weten dat eenmaal vastgesteld bedrag aan partneralimentatie kan worden gewijzigd. Een wijziging kan zowel bestaan uit een stijging van de partneralimentatie of een daling daarvan. Een wijziging kan alleen worden doorgevoerd als sprake is van een wijziging van omstandigheden. In een enkel geval kan de partneralimentatie ook worden aangepast op het moment dat deze in eerste instantie op basis van onjuiste gegevens is berekend. Laat je goed adviseren over je mogelijkheden. Op deze manier kun je voorkomen dat je jarenlang teveel betaalt of te weinig ontvangt.

Je ex-echtgenoot woont samen…. en dan?

Een veel voorkomend geschil tussen ex-echtgenoten vloeit voort uit de vraag of de ex-partner samenwoont met een ander. Indien deze vraag bevestigend wordt beantwoord dan eindigt de partneralimentatie per direct (ook als de wettelijke termijn nog niet is verstreken). De criteria waaraan getoetst wordt of iemand samenwoont of niet, zijn streng en moeilijk te bewijzen. Zonder meer stoppen met het betalen van partneralimentatie is risicovol omdat de alimentatiegerechtigde een incassobureau kan benaderen. Er zal dus op voorhand duidelijkheid moeten zijn over het samenwonen.

Kortom; het vaststellen en/of wijzigen van een bedrag aan partneralimentatie heeft grote gevolgen. Een goed advies is dus van essentieel belang.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×