Je huis in felle kleuren schilderen? Let op de welstandseisen

Over smaak val te twisten, zo bleek ook recent uit een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een bewoonster van den Helder had haar woning appeltjesgroen geschilderd, in een wijk waar overwegend witte woningen staan. Het gevolg? Omwonenden ergerden zich geel en groen. De Afdeling kwam tot het oordeel dat de vrouw haar woning in een andere kleur zal moeten verven: de intensiteit van het groen doet namelijk afbreuk aan de harmonie in de wijk.

Te fel en te afwijkend

Na jaren procederen is de Afdeling uit eindelijk tot de conclusie gekomen dat er sprake is van een welstandsexces. Een adviescommissie van de gemeente Den Helder oordeelde dat de kleur die aangebracht is veel te fel is gezien het samenhangende bebouwingsbeeld van de wijk. De gevels van de groene woning zouden in ernstige mate niet voldoen aan redelijke eisen van welstand, zodanig dat er sprake is van een exces. Hoewel er in de omgeving meerdere woningen in een kleur zijn geschilderd, kunnen deze woningen niet als een exces van de wijk gezien worden.

Het bestuursorgaan mocht volgens de Afdeling op het advies van de commissie afgaan. “Het gaat niet om de vraag of de kleur van de voor- en achtergevel van de woning mooi of vrolijk is, maar om de vraag of het college zich op het standpunt kan stellen dat de kleur van de gevels in ernstige mate niet voldoet aan de redelijke eisen van welstand.” Met het advies van de commissie in de hand mocht het college dit oordelen.

Bron: raadvanstate.nl

Het gevolg? Mevrouw moet haar huis overschilderen

De bewoonster kan een nieuwe kleur ter goedkeuring voorleggen aan de commissie die haar huis een exces vond. Hiermee ‘behoudt zich enige mate van keuzevrijheid’. Als de woning in deze goedgekeurde kleur is geverfd, mag de vrouw er vervolgens op vertrouwen dat zij aan de eis van het gemeentebestuur heeft voldaan, aldus de Afdeling. Hoewel de kleur past bij ons huidige logo, kunnen we de Afdeling wel volgen in haar oordeel!

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Milieu + omgeving

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×