Internationaal privaatrecht (IPR) deel 1: inleiding

Een vakantiewoning gekocht in Spanje? Een aansprakelijkstelling ontvangen van een Duitse zakenpartner? Letsel opgelopen tijdens een vakantie in Italië? Ieder land heeft zijn eigen regels en dat maakt het oplossen van een geschil met een internationaal aspect niet eenvoudig. In deze voorbeelden moet er niet uitsluitend worden gekeken naar het nationale recht, maar ook naar het internationale recht. Het internationaal privaatrecht speelt een rol als sprake is van een rechtsverhouding met een grensoverschrijdend karakter. Dit is het geval als er in een geschil meerdere nationaliteiten of landen betrokken zijn.

Maar wat is internationaal privaatrecht? In totaal 6 artikelen leggen onze advocaten in een notendop de belangrijkste aspecten van internationaal privaatrecht uit. In dit deel 1 worden de hoofdcategorieën van het internationaal privaatrecht behandeld.

IPR: hoofdcategorieën

Het internationaal privaatrecht bestaat uit drie hoofdcategorieën. De eerste categorie betreft het internationaal bevoegdheidsrecht. Bij internationaal bevoegdheidsrecht gaat het om de vraag over welke internationale kwesties een (nationale) rechter mag oordelen. Mag bijvoorbeeld een Nederlandse rechter beslissen over een geschil dat is ontstaan met een Duitse klant? De tweede categorie is het conflictenrecht. Bij het conflictenrecht (ook wel verwijzingsrecht genoemd) gaat om de vraag welk recht van toepassing is op de internationale verhouding. Welk recht is bijvoorbeeld van toepassing op de koopovereenkomst die is gesloten met een Spaanse onderneming? Tot slot bestaat internationaal privaatrecht uit het internationale erkennings- en executierecht. In deze categorie gaat het om de vraag of en onder welke voorwaarden een rechterlijke beslissing geldig is in het buitenland. Kan een vonnis van de Italiaanse rechter ten uitvoer worden gelegd in Nederland?

Bij een internationaal geschil waarbij u als Nederlandse ondernemer of particulier betrokken bent, is het dus altijd van belang om na te gaan of Nederlands recht überhaupt wel geldt en of dat de Nederlandse rechter wel bevoegd is om van het internationale geschil kennis te nemen.

In deel 2 van in totaal 6 artikelen wordt nader ingegaan op de eerste categorie over het internationaal bevoegdheidsrecht. Is de Nederlandse rechter bevoegd of juist een buitenlandse rechter?

Wilt u alvast meer informatie over het internationaal privaatrecht? Neem contact op met Sharon Janssen, advocaat Vastgoed en Onderneming.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Sharon Janssen Goorts + Coppens

Sharon Janssen

Advocaat Onderneming

Stel gerust je vraag over Onderneming

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×