Over de strafrechtelijke aanpak van inbrekers lezen we dagelijks in de krant. Over de bestuursrechtelijke aanpak van inbrekers lees of hoor je vrijwel nooit iets. De gemeente Putten had een inbreker, die al vaker wegens vermogensdelicten was veroordeeld, een last onder dwangsom opgelegd van € 2.500,- per keer (met een maximum van € 10.000,-) voor elke keer dat hij inbrekerswerktuigen op een openbare plaats bij zich had of vervoerde.
De inbreker is daartegen in beroep gegaan. In de uitspraak van de Raad van State van 6 april 2016 is deze zaak in hoger beroep behandeld. De inbreker probeerde de Raad van State nog te overtuigen dat de aangetroffen spullen (een stanleymes, portofoons, een schroevendraaier, een kniptang en een beitel) niet van hem waren. Dat mocht echter niet baten.
De Raad van State was het met de rechtbank eens en liet de last onder dwangsom in stand, omdat uit het proces-verbaal kon worden afgeleid dat de inbreker wel degelijk inbrekerswerktuigen bij zich had.
Als meer gemeenten het voorbeeld van de gemeente Putten zouden volgen, wordt het steeds lastiger om als ‘eerlijke inbreker’ je brood te verdienen!
Ruud Verkoijen, advocaat Milieu + Omgeving, te bereiken op telefoonnr.: 0493-331474 of per e-mail: r.verkoijen@gca.nl.