De rechtbank Amsterdam heeft op 11 december 2013 een interessante uitspraak gedaan met betrekking tot het beeldmerk “ILOVESU” zoals hiernaast is afgebeeld.
Om een beeld of naam als merk te registreren, wordt gekeken of het teken dat ze willen registreren onderscheidend vermogen heeft. Dat houdt onder meer in dat het merkenbureau zal nagaan of het teken beschrijvend is voor (een deel van) de waren of diensten waarvoor het is ingediend.
In deze zaak gaat het over het onderscheidend vermogen. Beide partijen zijn houder van het Benelux beeldmerk “ILOVESU”. SU staat voor Suriname. In dit geval had gedaagde T-shirts verkocht met dit logo op een bekend Surinaams festival in Amsterdam. De eisende partij wilde dat de gedaagde dit merkgebruik zou staken. Volgens gedaagde mist het beeldmerk echter onderscheidend vermogen en verwijst daarbij naar de afwijzing van het Benelux merkenbureau van een tweede aanvraag tot registratie van het beeldmerk “ILOVESU” wegens gebrek aan onderscheidend vermogen.
De rechtbank oordeelt dat het verweer van gedaagde slaagt: het teken “ILOVESU” is niet geschikt om de herkomstfunctie van het merk uit te oefenen. Het teken wordt niet als merk (herkomstaanduiding) herkend en dus is het teken te banaal. “Het teken “ILOVESU” is ongeschikt om de herkomstfunctie van het merk uit te oefenen. Wellicht zal er een herkomstaanduiding in het beeld worden herkend hetgeen als een beschrijvende aanduiding moet worden aangemerkt, maar geen herkomstfunctie in merkenrechtelijke zin.
Bent u van plan uw beeld of handelsnaam als merk te registeren?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maud Saes via m.saes@gca.nl of 0493-352070