Huurder moet meewerken aan de plaatsing van rookmelders

Het zal je misschien niet zijn ontgaan, maar sinds afgelopen zomer ben je verplicht om op ieder verdieping van je huis een rookmelder te hebben. Ook huurwoningen moeten hieraan voldoen. De verhuurder moet dan voor de plaatsing van de rookmelders zorgen. Maar wat als de huurder niet mee wil werken? Op deze vraag heeft de kantonrechter in Almere antwoord gegeven. In dit artikel wordt deze uitspraak verder toegelicht.

Waar ging het in deze zaak om?

In deze zaak wilde de verhuurder aan zijn verplichting tot het plaatsen van rookmelders voldoen. Hiervoor heeft hij ruim van tevoren meermaals contact opgezocht met de huurder. Alleen de huurder reageerde hier nooit op. Volgens de wet mag de verhuurder niet zomaar de verhuurde woning betreden. Hij heeft hiervoor de toestemming van de huurder nodig. Dit betekent ook dat de huurder toestemming moet geven aan de verhuurder voor het betreden van de woning en het plaatsen de rookmelders. Maar, de wet zegt ook dat de huurder moet meewerken aan de uitvoering van dringende werkzaamheden door de verhuurder. In deze zaak was de verhuurder van mening dat het plaatsen van die rookmelders onder dringende werkzaamheden valt en dat de huurder dus moet meewerken aan het plaatsen daarvan. Daarom is de verhuurder naar rechter toegestapt om de plaatsing van rookmelders af te dwingen.

Uitspraak van de rechter

De rechter is het eens met de verhuurder: het plaatsen van rookmelders is een dringende werkzaamheid in de zin van de wet en dus moet de huurder meewerken aan de plaatsing daarvan. Als de huurder niet vrijwillig wil meewerken, moet hij gedurende de tijd van het plaatsen van de rookmelders de woning verlaten en beschikbaar stellen aan de verhuurder. Van de verhuurder mag worden verwacht dat hij de huurder op de hoogte stelt over wanneer de rookmelders geplaatst zullen worden.

Vragen

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact op met Team Vastgoed.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×