Wat als u als huurder/verhuurder een bedrijfspand huurt/verhuurt voor een winkel of een restaurant, en later blijkt, dat dit helemaal niet mag. Het gebruik als winkel of restaurant is in strijd met het bestemmingsplan en de gemeente wil de huurder eruit hebben. Had de verhuurder het feit dat het huren in strijd met het bestemmingsplan gebeurt, aan de huurder moeten melden?
Hoge Raad over de plicht om te melden
De Hoge Raad zegt: kijk per geval of de verhuurder het had moeten melden. Het uitgangspunt is dat een verhuurder niet verplicht is om voor hem onbekende omstandigheden te melden. Wist de verhuurder het wel? Dan moet hij de huurder inlichten. Ook als de verhuurder deskundig is, dan moet hij de huurder inlichten, dan wordt hij ‘geacht van de juiste informatie op de hoogte te zijn’.
Dus: de verhuurder hoeft de huurder niet in te lichten over iets wat hij zelf ook niet wist. Ook hoeft een verhuurder geen onderzoek te doen naar wat er in het bestemmingsplan staat, tenzij de verhuurder deskundig is.
Andere afwijkende afspraken
Het kan uiteraard zo zijn dat de huurder en verhuurder iets anders afspreken. Bijvoorbeeld in het huurcontract of de algemene voorwaarden kan staan dat een van de partijen zelf onderzoek moet doen of het gebruik is toegestaan.
Wat als het gebruik in strijd is met het bestemmingsplan?
De huurder kan zich beroepen op dwaling als de verhuurder de plicht had om de huurder in te lichten maar dit niet heeft gedaan. Hiervoor is van belang dat wordt vastgesteld dat de huurder de overeenkomst niet zou hebben gesloten, als hij wist dat het gebruik in strijd was met het bestemmingsplan. De overeenkomst kan worden vernietigd door de huurder.
Tip
Zorg ervoor dat u het bestemmingsplan bekijkt, voor u iets gaat (ver)huren, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen van den Broek, advocaat Onderneming en Vastgoed via m.vanden.broek@gca.nl of 0493-331478.