Een vennootschap onder firma, oftewel een vof, is een personenvennootschap. De basis voor een vof is een samenwerkingsovereenkomst tussen minimaal twee partijen. In principe zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof. In dit artikel wordt de hoofdelijke aansprakelijkheid van vennoten verder uitgelegd. Ben je op zoek naar een artikel over de aansprakelijkheid van de commanditaire vennoot? Lees dan het artikel geschreven door collega Thomas Berkhout.

Hoofdregel

Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen is de hoofdregel dat iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk is voor schulden van de vof. Dit wil zeggen dat schuldeisers hun hele vordering mogen verhalen op het vermogen van de vof maar ook op het privévermogen van een vennoot. Iedere vennoot afzonderlijk is op grond van de wet namelijk aansprakelijk voor de volledige schuld van de vennootschap. Het kan dus voorkomen dat één vennoot wordt aangesproken voor de volledige schuld van de vof. Deze vennoot kan dan wel de andere vennoten aanspreken voor een evenredig deel.

Aansprakelijkheid van de vennoten beperken?

Het is niet mogelijk om de aansprakelijkheid van de afzonderlijke vennoten te beperken. Het is wel mogelijk om de algehele aansprakelijkheid van de vof te reduceren, bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden. Jegens een consument zal dit minder snel stand houden, omdat deze in de wet extra is beschermd. Een veelvoorkomende bepaling is bijvoorbeeld dat de aansprakelijkheid wordt beperkt tot het bedrag waarop de vof volgens de verzekering aanspraak kan maken.

boerderij transitie NVM buitengebied

Aansprakelijkheid bij intreden of uittreden

Het is mogelijk om toe te treden tot een bestaande vof. De Hoge Raad heeft in 2015 bepaald dat een persoon die toetreedt tot een bestaande vennootschap, aansprakelijk is voor de schulden die op het moment van toetreding al bestaan. Dit wil dus zeggen dat deze vennoot aangesproken kan worden door schuldeisers voor schulden die al voor zijn komst aanwezig waren.

Naast het feit dat het mogelijk is om toe te treden tot een bestaande vof, is het ook mogelijk om de vof te verlaten. Op het moment dat een vennoot de vof verlaat, blijft hij aansprakelijk voor de schulden die de vof op dat moment heeft. Daarnaast heeft de rechter bepaald dat deze vennoot aansprakelijk is voor schulden die mogelijk ontstaan uit duurovereenkomsten die op het moment van uittreden al van kracht waren, bijvoorbeeld abonnementen of huurovereenkomsten. Bij uittreden is het van groot belang dat de uittredende vennoot afspraken maakt met de overige vennoten over betaling van eventuele schulden.

 

Wil je meer informatie over aansprakelijkheid binnen een vof of ben je benieuwd hoe je de aansprakelijkheid van jouw vof kunt beperken? Wij helpen je graag verder!

Persoonlijk

Luisterend oor

Laagdrempelig

Samen

Rechtsbijstand verzekering advocaatkosten

Jij bepaalt zelf wie je als advocaat wil als er sprake is van een (dreigende) procedure. Je kiest iemand waar jij een goed gevoel bij hebt. Je rechtsbijstandsverzekeraar betaalt de rekeningen van die zelf gekozen advocaat. Een rechtsbijstandsverzekeraar heeft ook juristen in dienst. Vaak probeert de rechtsbijstandverzekering in eerste instantie zelf de zaak op te lossen door de jurist aan de slag te zetten of zij besteden de zaak uit aan een advocatenkantoor waarmee een prijsafspraak is gemaakt. Je kan er ook voor kiezen om Goorts + Coppens jouw zaak te laten behandelen. Bij een van onze vestigingen in Eindhoven, Helmond en Deurne ben je altijd welkom voor een kop koffie en bieden wij het luisterend oor. Vind je het lastig om het contact te onderhouden met je rechtsbijstandverzekering of weet je niet hoe je een beroep kan doen op het recht van vrije advocaatkeuze, neem gerust contact op. Dan helpen wij jou graag verder. Laagdrempelig. Wij spreken jouw taal en we willen naar jou luisteren. Samen bepalen we de strategie!

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Gratis adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en je hoort binnen 1 werkdag van ons!

Neem contact met ons op

Neem je liever zelf contact met ons op? Lees hieronder onze contactgegevens.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×