Carnaval staat voor de deur in Brabant. Het feest waarbij het begin van het vasten wordt gevierd en je daarna veertig dagen in soberheid zou moeten leven. Kijk tijdens de carnavalsdagen eens goed rond. Je ziet dat dit feest zeer serieus wordt genomen. Het lijkt er immers op dat iedereen ook voor 40 dagen wil drinken, eten en feesten…
Zelf probeer ik ook te vasten na de carnaval. In de praktijk komt het erop neer dat ik me op carnavalsdinsdag voorneem om nooit meer te drinken. Ondanks dat gevoel is mijn vastentijd het weekend daarop weer voorbij omdat de biertjes uitstekend smaken. Hoewel je tijdens de carnaval denkt dat dit feest door niemand gemist kan worden blijkt toch dat er nog steeds veel mensen zijn die geen carnaval vieren. Zij hebben niets met vijf dagen lallen, drinken en feesten maar vertrekken het liefst zo snel mogelijk naar een vakantiebestemming. Of willen gewoon niets te maken hebben met carnaval.
Prins Niels I
Ik heb het carnavalsfeest twee jaar geleden zelf van dichtbij mee mogen maken als prins carnaval van C.V. de Heikneuters uit Deurne. De voorzitter van de carnavalsvereniging wist mij te vertellen dat trouwen mooi was, maar dat prins zijn geweldig is. Het eerste heb ik (nog) niet ervaren maar het tweede dus wel. En ja, het is geweldig! Na een bekendmaking in november volgt de voorbereiding wat in principe neerkomt op 1,5 maand vrijwel non-stop carnaval. Voor de doorgewinterde carnavalsvierder een walhalla. Na een schitterende carnavalstijd was het helaas op carnavalsdinsdag gedaan met de pret. Geen scepter, geen steek, geen cape maar weer terug naar het aardse bestaan als “gewoon Niels”. Nu de carnaval weer begint, komen de herinneringen van mijn prinsenperiode natuurlijk weer terug. Tijdens het carnavalsfeest, maar zeker ook tijdens de voorpret besef je niet dat een groot gedeelte van de mensen in het zuiden geen carnaval viert en er sommige mensen zelfs een hekel aan het carnavalsfeest hebben. In Deurne heb ik dat aan de levende lijve mogen ondervinden.
Optocht
Bij ieder carnavalsfeest hoort (natuurlijk!) een optocht. Een optocht waar zelfs de carnavals-mijders nog wel van kunnen genieten. Maandenlang is door menigeen volop energie gestoken om een prachtige praalwagen te bouwen. De een kiest voor een bepaald thema, de ander voor een ordinaire, maar in mijn ogen, zeker zo leuke ‘skihut’ met bijpassende muziek. Helemaal passend in het carnavaleske thema van de optocht. Toch wordt dat niet altijd gewaardeerd. Zo ook in de gemeente Deurne tijdens carnaval 2016.
Herriewagens
De gemeente Deurne was van mening dat overlast gevende “herriewagens” beboet moesten worden met boetes die op konden lopen tot het astromonische bedrag van € 10.000,-! Ik heb hier destijds op gereageerd. Ook omdat ik vond dat de juridische constructie van de gemeente onjuist was. Maar bovenal omdat de beoogde maatregel haar doel voorbij schiet. Het Eindhovens Dagblad had de discussie ook opgepikt. Naar aanleiding van het artikel in het ED van 4 februari 2016 is er veel verweer gekomen op de maatregelen. Dit is voor de gemeente Deurne geen reden geweest om af te zien van de maatregel, want ook in 2017 hanteert de gemeente weer de boetes voor zogenaamde herriewagens.
Het kan ook anders
Los van de juridische discussie vind ik dat de gevreesde overlast op een andere manier opgelost kan worden. Zo wordt al ruim 10 jaar in de Sint Jozefparochie in Deurne de Heilight parade georganiseerd zonder noemenswaardige problemen! Het kan dus ook zonder afschrikkende maatregelen en astronomisch hoge boetes; maar door gewoon het gesprek aan te gaan met de bouwers van de praalwagens en skihutten.
Kortom: het kan anders en het moet misschien ook wel anders. Laten we nu beginnen om een mooi voorbeeld te geven aan onze jeugd. Dat zijn immers de toekomstige praalwagenbouwers. Help ze waar het kan en stimuleer ze bij de bouw. Want of je nu in Peelstrekelland, Pottenbakkersland, Dors(t)vlegelland, Ulewapperland, Keienland, Peelpluimenland of Heikneuterrijk woont; carnaval is het maar even en laten we in die korte tijd met z’n allen een mooi feest maken. Carnaval vieren doe je samen. In plaats van lijnrecht tegenover elkaar te gaan staan is het verstandiger & prettiger om het gesprek aan te gaan. Op die manier stimuleer je de jeugd om door te gaan en mee te denken over de toekomst van de optocht in (onder andere) Deurne.
Fijne carnaval! Alaaf!
Niels Crooijmans