Het sluiten van verzekeringen vindt tegenwoordig vaak online plaats. Voor verzekeraars is het belangrijk dat de verzekeringsvoorwaarden op de juiste manier van toepassing worden verklaard en beschikbaar worden gesteld aan de verzekerde. Uit een recente uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (hierna: “de Commissie”) blijkt dat het verwijzen naar een linkje op een website in een e-mail vaak niet voldoende is. In deze kwestie ging het om consumentenrelatie en een kleine schade, maar ook voor ondernemers is deze uitspraak van belang.

De casus

Een consument heeft online een inboedelverzekering aangevraagd. De verzekeraar stuurde per e-mail een bevestiging van de acceptatie van de aanvraag. In de e-mail stond een link naar de verzekeringsvoorwaarden. Het polisblad werd zonder deze voorwaarden per post gestuurd. Op het polisblad waren een aantal kerngegevens opgenomen, zoals de dekking (allrisk) en het eigen risico.

Vervolgens heeft de consument drie schades geclaimd. De eerste schade (zo’n € 20,00) viel onder het eigen risico en werd niet vergoed. De tweede en derde schade (twee kapotte apparaten) werden afgewezen, omdat deze schades op basis van de verzekeringsvoorwaarden niet onder de dekking van de verzekeringsovereenkomst zou vallen. De consument stelde dat hij bij het aangaan van de verzekering de verzekeringsvoorwaarden niet had ontvangen en hij wilde de schades alsnog vergoed hebben. Uiteindelijk werd de zaak beslist door de Commissie.

polisvoorwaarden

Oordeel van de Commissie

De Commissie beschrijft eerst het juridische kader. In de kern komt dit erop neer dat de voorwaarden op een duurzame drager moesten worden verstrekt vóór of bij het sluiten van de verzekering. Dit wil volgens rechtspraak zeggen dat:

  • de verzekeringsvoorwaarden moeten kunnen worden opgeslagen;
  • de inhoud ervan nadien niet moet kunnen worden gewijzigd;
  • de voorwaarden gedurende een passende termijn toegankelijk moeten zijn.

Een linkje naar een website is dus niet voldoende als de verzekeraar of beheerder de inhoud van de website eenzijdig kan wijzigen. De meeste websites kunnen echter tussentijds gewijzigd worden. De voorwaarden blijven in dat geval buiten toepassing.

Persoonlijk

Laagdrempelig

Luisterend oor

Samen

Kreeg de consument zijn schade dus vergoed?

Nee! De verzekeraar werd in dit geval geholpen door de wet en de informatie op het polisblad. In een andere casus zou deze werkwijze van de verzekeraar er echter voor kunnen zorgen dat de schade wél uitgekeerd zou moeten worden, omdat de polisvoorwaarden buiten toepassing zouden blijven.

Uitspraak ook van belang voor zakelijke verzekeringspolissen

Ook in het geval van een zakelijke verzekeringspolis zal een link naar een website niet voldoende zijn. Dezelfde regels zijn van toepassing. Het is dus erg belangrijk om bij een beroep op de polisvoorwaarden door de verzekeraar, na te gaan of deze voorwaarden wel op de juiste wijze ter beschikking zijn gesteld.

Wordt jouw schade niet vergoed door de verzekeraar en vraag jij je af of de verzekeringsvoorwaarden wel op de juiste wijze zijn toegestuurd? Neem contact op met Thomas Berkhout, advocaat Onderneming & Vastgoed.

Thomas Berkhout

Advocaat Onderneming

Gratis adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en je hoort binnen 1 werkdag van ons!

Neem contact met ons op

Neem je liever zelf contact met ons op? Lees hieronder onze contactgegevens.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×