Eerder dit jaar zijn met het Kunduz-akkoord de plannen over het arbeidsrecht duidelijk gemaakt. Het voorstel bevatte een veel soepeler ontslagrecht dan het bestaande. Zo zou de werkgever de eerste 6 maanden de WW-uitkering moeten betalen. De hoogte en de duur van de WW-uitkering zouden hetzelfde blijven. De preventieve ontslagtoets door het UWV of de kantonrechter zou verdwijnen. In plaats daarvan zou er een hoorcommissie komen binnen het bedrijf.
Het Kunduz-akkoord is door het nieuwe kabinet niet uitgewerkt. Sterker nog, in het regeerakkoord van VVD en PvdA wordt een andere weg ingeslagen. Het ontslagrecht zal worden hervormd en de WW-uitkering zal worden gemoderniseerd. De belangrijkste punten op een rijtje:
– De kantonrechter en het UWV staan niet langer op gelijke hoogte. Het UWV zal voortaan vooraf de rechtmatigheid van het ontslag toetsen. Wanneer in de cao een gelijksoortige toetsingsprocedure is opgenomen, zal deze worden gevolgd. Een ontslagen werknemer kan naar de rechter stappen, maar deze zal het advies van het UWV zwaar laten wegen en op eenzelfde manier toetsen. Het is mogelijk dat de werkgever een werknemer ontslaat, terwijl het UWV heeft geadviseerd om dit niet te doen. De rechter kan dan alsnog het ontslag ongedaan maken.
– De WW-uitkering zal worden verkort van 38 maanden naar 24 maanden. Het eerste jaar zal de uitkering gerelateerd zijn aan het laatstverdiende loon van de werknemer en het tweede jaar zal de uitkering 70% zijn van het wettelijk minimumloon. Iedereen moet na zes maanden WW alle soorten werk aannemen die worden aangeboden.
Ook de opbouw van de WW-uitkering zal gewijzigd worden. In de eerste tien jaar bouwen werknemers één maand WW-recht op per gewerkt jaar. In de periode daarna een halve maand per gewerkt jaar. De WW-premies voor de werkgevers gaan omhoog.
Concluderend
Het UWV zal dus voortaan een preventieve ontslagtoets mogen uitvoeren. De werkgever kan een beslissing nemen die tegengesteld is aan het advies van het UWV. Voor de werknemer staat dan de gang naar de rechter open.
De WW-uitkering behoudt haar functie als vangnet voor onvrijwillige werkloosheid. Er zal wel op bezuinigd worden. Gevolg hiervan kan zijn dat de gang naar de rechter na ontslag vaker bewandeld zal gaan worden. De ontslagen werknemer wil voorkomen dat hij in de WW komt.
De ingrijpende wijzigingen van het ontslagrecht op grond van het Kunduz-akkoord zijn opzij gezet. Met het regeerakkoord wordt een arbeidsrecht voorgesteld wat dichter ligt bij het arbeidsrecht dat we nu kennen. Met andere woorden: het nieuwe arbeidsrecht, toch niet zo nieuw!
Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Edwin van Gerven, advocaat Arbeid via telefoonnummer 0492-780194 of via e.van.gerven@gca.nl.