Algemene voorwaarden en schade

Hoe vind je dit? Een partij heeft een machine geleverd die niet goed werkt. Jij lijdt schade. Je belt de partij die geleverd heeft op maar die zegt doodleuk: “Wij hoeven niets te betalen, kijk maar in onze algemene voorwaarden.” En dat klopt, alle aansprakelijkheid is uitgesloten in de algemene voorwaarden. Eerlijk? Niet echt. Als je iets levert, of dat nu een product of een dienst is, dan moet je je uiterste best doen om dat goed te doen. Maar het kan altijd, bij ieder bedrijf, eens een keer niet goed gaan. Dan wil je dat toch gewoon goed oplossen? Maar wat als de schade nu zo groot is dat je bedrijf daaraan ten onder gaat?

Goorts + Coppens

Risico’s in kaart brengen

Dit is precies waar het om gaat. Ondernemen is risico’s nemen maar zorg wel dat het verantwoorde risico’s zijn. Breng je risico’s in kaart en probeer ze te beperken in je algemene voorwaarden. Beperken wil niet zeggen: volledig uitsluiten. Wij vinden dat je de risico’s bij een contract altijd zo eerlijk mogelijk moet proberen te verdelen. Het kan niet zo zijn dat het voor de ene partij alleen maar halleluja is terwijl het voor de andere partij slikken en stikken is. Dat is niet de basis waarop je een samenwerking wil aangaan. Maar hoe regel je het nu zo dat alle partijen blij zijn?

Verdelen van de risico’s

Als je een contract sluit dan loop je bijna altijd een risico. Je kunt dit risico voor een deel uitsluiten maar dat heeft vaak als consequentie dat je het risico bij de andere partij neerlegt. Grote kans dat de andere partij dit niet eerlijk vindt met als gevolg misschien geen contract. Jammer voor allebei de partijen.

Persoonlijk

Laagdrempelig

Luisterend oor

Samen

Simpele oplossing: verzekeren

Er is een vrij simpele oplossing. Het is bijna altijd mogelijk om je risico (tot op zekere hoogte) te verzekeren. Dus:

  • Zorg dat je een goede bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt.
  • Zorg ervoor dat je zeker weet dat je verzekering het risico dat je met een bepaalde overeenkomst loopt dekt. Vraag dit na bij je verzekeringstussenpersoon.
  • Vraag aan je verzekeraar welke eisen zij stelt aan jouw voorwaarden. Veel verzekeraars stellen als eis dat je gevolgschade (dit is bijvoorbeeld winst die de andere partij misloopt) uitsluit in je voorwaarden.
  • Neem in je algemene voorwaarden op dat jij aansprakelijk bent voor schade, tot het bedrag dat door de verzekeraar wordt gedekt. Mocht de verzekeraar geen dekking verlenen dan kun je opnemen dat als dat zo is, jij aansprakelijk bent tot maximaal het bedrag van de opdracht.

Als je andere activiteiten gaat uitvoeren, vergeet dan niet te checken of je verzekering ook deze activiteiten dekt.

Wil je meer weten over aansprakelijkheid en algemene voorwaarden? Neem dan contact op met Marleen van den Broek (m.vanden.broek@gca.nl of 0493-352070).

Marleen van den Broek

Marleen van den Broek

Advocaat Onderneming

Gratis adviesgesprek?

Vul onderstaand formulier in en je hoort binnen 1 werkdag van ons!

Neem contact met ons op

Neem je liever zelf contact met ons op? Lees hieronder onze contactgegevens.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×