Het Europees bankbeslag is onderweg.

De Europese Commissie wil de incasso van grensoverschrijdende vorderingen vereenvoudigen door al vooraf, na verkregen toestemming, op alle banktegoeden van de schuldenaar beslag te laten leggen.

Grensoverschrijdende vorderingen
Op dit moment worden binnen de Europese Unie door de 27 lidstaten verschillende regels gehanteerd als het gaat om de beslaglegging op vermogen van de schuldenaar. Deze verschillende regels maken het juridisch ingewikkeld om ter verkrijging van zoveel mogelijk zekerheid van betaling vooraf bijvoorbeeld bankbeslag te leggen. Gelet op het toenemende Europese handelsverkeer blijken veelal kleine ondernemingen regelmatig te worden geconfronteerd met openstaande grensoverschrijdende vorderingen. Een Europees bevel om bankbeslag te mogen leggen moet het in de toekomst mogelijk maken om binnen de Europese Unie op gemakkelijke wijze alle banktegoeden van een schuldenaar vooraf voorlopig in beslag te kunnen nemen.

Voorstel Europese Commissie
Op basis van het huidige voorstel van de Europese Commissie is het zelfs mogelijk om zonder de inschakeling van een advocaat toestemming te krijgen van een bevoegd rechter om Europees bankbeslag ten laste van een schuldenaar te leggen. Het voorstel heeft een vergaande strekking om direct alle banktegoeden van een schuldenaar te bevriezen. Dit zonder dat de schuldenaar vooraf zal worden geïnformeerd om uiteraard het “verrassingseffect” ten volle te benutten. Het voorstel voorziet verder in een bevel tot het geven van inzage in de bankrekeningen.

Het voorstel dient nog door het Europese Parlement en de Europese Raad te worden beoordeeld en te worden aangenomen voordat het een verordening zal worden. Als het uiteindelijk een verordening wordt, is er een effectief (pressie)middel geschapen om grensoverschrijdend beslag te leggen. Wij informeren en adviseren je daar graag nader over.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×