Heb je recht op een erfenis? Wees gewaarschuwd!

Een nalatenschap kan een bron van ellende zijn in een periode van groot verdriet. Komende tijd breng ik een aantal aandachtspunten onder de aandacht brengen die aan de orde kunnen komen op het moment dat een erfenis openvalt.

De meeste mensen zijn bekend met de opties die ze hebben op het moment dat ze erfgenaam worden. Deze zijn eenvoudig gezegd dat ze de nalatenschap zuiver kunnen aanvaarden, kunnen verwerpen of beneficiair kunnen aanvaarden. In dit artikel meer uitleg over de beneficiaire aanvaarding.

De beneficiaire aanvaarding
Beneficiaire aanvaarding is een goede oplossing als vooraf niet duidelijk is of en hoeveel er schulden zijn binnen de nalatenschap. Met beneficiaire aanvaarding voorkom je namelijk dat je zelf aansprakelijk wordt voor de schulden van de nalatenschap. Om die reden wordt beneficiaire aanvaarding vaak als ‘de beste optie’ aangemerkt.

Regels & verplichtingen
Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat de kous niet af is bij de beneficiaire aanvaarding. Integendeel; er komt veel kijken bij de afwikkeling van beneficiaire aanvaarding omdat dan de ‘wettelijke vereffening’ in werking treedt. Aan de wettelijke vereffening zijn veel regels gebonden. Zo moeten de erfgenamen een boedelbeschrijving maken, schuldeisers oproepen en zijn deze verplicht om de kantonrechter te informeren op het moment dat de nalatenschap negatief is.

Schiet je als erfgenaam tekort in de naleving van deze regels én kan dit de erfgenaam worden verweten? Dan vervalt alsnog het voordeel van de beneficiaire aanvaarding. De erfgenaam wordt dan nog met zijn/haar eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de erfenis!

Vraag advies
Laat je altijd eerst  goed adviseren op het moment dat je besluit om een opengevallen nalatenschap (beneficiair) te aanvaarden. Heb je vragen, neem dan gerust contact op per email naar Imke Gerrits of 0493 352 070.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Familie

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×