Een nalatenschap kan een bron van ellende zijn in een periode van groot verdriet. Komende tijd breng ik een aantal aandachtspunten onder de aandacht brengen die aan de orde kunnen komen op het moment dat een erfenis openvalt.
De meeste mensen zijn bekend met de opties die ze hebben op het moment dat ze erfgenaam worden. Deze zijn eenvoudig gezegd dat ze de nalatenschap zuiver kunnen aanvaarden, kunnen verwerpen of beneficiair kunnen aanvaarden. In dit artikel meer uitleg over de beneficiaire aanvaarding.
De beneficiaire aanvaarding
Beneficiaire aanvaarding is een goede oplossing als vooraf niet duidelijk is of en hoeveel er schulden zijn binnen de nalatenschap. Met beneficiaire aanvaarding voorkom je namelijk dat je zelf aansprakelijk wordt voor de schulden van de nalatenschap. Om die reden wordt beneficiaire aanvaarding vaak als ‘de beste optie’ aangemerkt.
Regels & verplichtingen
Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat de kous niet af is bij de beneficiaire aanvaarding. Integendeel; er komt veel kijken bij de afwikkeling van beneficiaire aanvaarding omdat dan de ‘wettelijke vereffening’ in werking treedt. Aan de wettelijke vereffening zijn veel regels gebonden. Zo moeten de erfgenamen een boedelbeschrijving maken, schuldeisers oproepen en zijn deze verplicht om de kantonrechter te informeren op het moment dat de nalatenschap negatief is.
Schiet je als erfgenaam tekort in de naleving van deze regels én kan dit de erfgenaam worden verweten? Dan vervalt alsnog het voordeel van de beneficiaire aanvaarding. De erfgenaam wordt dan nog met zijn/haar eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de erfenis!
Vraag advies
Laat je altijd eerst goed adviseren op het moment dat je besluit om een opengevallen nalatenschap (beneficiair) te aanvaarden. Heb je vragen, neem dan gerust contact op per email naar Imke Gerrits of 0493 352 070.