Griffierecht

Griffierecht is het deel van de kosten dat je betaalt als je een procedure instelt bij de rechtbank, het gerechtshof of de Hoge Raad. Je betaalt alleen griffierecht bij civielrechtelijke en bestuursrechtelijke zaken. Je betaalt geen griffierecht als je strafrechtelijk wordt vervolgd. Als je een advocaat hebt, schiet het advocatenkantoor het griffierecht meestal voor.

Bij civielrechtelijke zaken is het griffierecht verschuldigd vanaf de dag van de terechtzitting (rolzitting) die in de dagvaarding is genoemd. Het is niet relevant of je wel of geen nota voor het betalen van griffierecht hebt ontvangen. Uit de Wet griffierechten burgerlijke zaken volgt dat degene die de procedure start uiterlijk 4 weken na de dag van de terechtzitting het griffierecht moet hebben gestort op de rekening van de gerechtelijke instantie waar de zaak dient.

Griffierecht moet tijdig betaald worden
Indien je geen nota ontvangt en niet weet hoeveel betaald moet worden, kan bij de griffie van de betreffende gerechtelijke instantie worden geïnformeerd naar de hoogte van het griffierecht. Desnoods kan het bedrag worden betaald dat je zelf als griffierecht hebt berekend of in de dagvaarding staat vermeld. Het niet ontvangen van een nota is geen geldig excuus voor het niet tijdig storten van het griffierecht. Als het griffierecht niet op tijd wordt betaald, is de kans groot dat de zaak niet in behandeling wordt genomen. In dat geval ben je het griffierecht echter nog wel verschuldigd.

Bestuursrechtelijke zaken
Bij bestuursrechtelijke zaken moet het griffierecht uiterlijk 4 weken na een mededeling daarover zijn bijgeschreven op de rekening van de gerechtelijke instantie waar de zaak dient. Het griffierecht voor rechtspersonen is per 1 januari 2011 aanzienlijk verhoogd. Een rechtspersoon is een juridische vorm waardoor een organisatie in het rechtsverkeer kan optreden als een handelingsbekwaam persoon met rechten en plichten, zoals een natuurlijk persoon dat kan doen. Dat wil zeggen, een rechtspersoon kan bezittingen en schulden hebben, contracten sluiten en rechtszaken aanspannen.

Tarieven voor griffierecht kun je vinden door te klikken op: Rijksoverheid.nl.

Voor meer informatie kun je bij terecht bij Luc Tacx, advocaat vakgroep Onderneming via l.tacx@gca.nl of via
telefoon 0493 – 331486.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×