Grenzen aan groei: intensieve veehouderij en volksgezondheid

Het Kabinet heeft op 14 juni een standpunt bepaald over de omvang van de intensieve veehouderij en de schaalgrootte daarvan. Er staan ingrijpende maatregelen op stapel. Het Kabinet staat een integrale aanpak voor. Daarvan is onderdeel een begrenzing of beperking van de groei van de veehouderij waar dat nodig is. Volksgezondheid gaat een zeer prominente rol spelen.

Als onderdeel van de door het Kabinet voorgestane aanpak valt ook nieuwe regelgeving te verwachten. Er komt nieuwe regelgeving die provincies en gemeenten de mogelijkheid biedt om:
1. De totale omvang van de veehouderij (totaal aantal koeien, kippen of varkens) in een bepaald gebied te maximeren, inclusief het totaal op slot zetten van een gebied,
2. de intensiteit van de veehouderij (bijvoorbeeld een maximaal aantal dieren per hectare) in een gebied te maximeren,
3. de grootte van een veehouderijlocatie (maximaal aantal dieren in een stal) in een gebied te begrenzen.
Hiervoor wordt de Wet dieren gewijzigd. In 2014 treden er emissienormen voor fijnstof uit stallen in werking.

Agrarische ondernemers zullen ongetwijfeld beperkingen gaan ervaren. Uitwerking van de voorgestelde maatregelen volgt. Het Kabinetstandpunt vindt u in de brief van Staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer van 14 juni 2013.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×