Gratis echtscheiding!?

Afgelopen week zag ik het op Facebook voorbij komen: een advertentie waarin een advocaat de allerarmsten te hulp schiet op het gebied van echtscheidingen door deze zelfs (in bepaalde gevallen) geheel gratis te verzorgen.

Op de ‘scheidingsmarkt’ is het aanbieden van goedkope echtscheidingen geen onbekend fenomeen. Er zijn vele aanbieders die stellen dat zij voor minder dan € 500,00 een volledige echtscheiding kunnen regelen. Vrijwel altijd gaat het om een scheiding via internet waarbij er zelfredzaamheid wordt gevraagd van de cliënt en deze feitelijk zijn eigen adviseur is. De aanbieders zijn soms, zoals in het hiervoor genoemde voorbeeld, advocaten maar vaker zijn het zogenaamde scheidingsmakelaars of –adviseurs die zulke lage tarieven hanteren. En laten we eerlijk zijn; een dergelijk aanbod klinkt aanlokkelijk als je dit afzet tegen ‘dure’ advocatenkantoren.

Laat ik voorop stellen dat met scherpe tarieven op zichzelf niets mis is. Integendeel; concurrentie houdt je scherp en stelt je in staat ook kritisch naar je eigen werk en daarmee samenhangende kosten te kijken. Wel dient de kwaliteit gewaarborgd te blijven en ik vraag mij af of dat bij de genoemde tarieven en een online-echtscheiding nog wel het geval kan zijn.

Zoals een maaltijd in een gaarkeuken (om maar even bij de allerarmsten te blijven) niet te vergelijken is met een diner in een 3-sterrenrestaurant, zo is ook de ene echtscheidingsadviseur de andere niet. Maar waar een ieder ook van een maaltijd uit de gaarkeuken verwacht dat deze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, staan velen niet stil bij de kwaliteit van de goedkope echtscheidingen. En juist van een slecht geregelde echtscheiding kun je nog jarenlang een vervelende nasmaak (of erger) overhouden.

Een echtscheiding omvat veel ingewikkelde aspecten die niet bij het grote publiek bekend zijn maar nog jaren na de echtscheiding voor ellende kunnen zorgen. Ik denk daarbij onder meer aan niet goed geregelde verdelingen, onjuist berekende alimentaties of ‘vergeten’ fiscale gevolgen die op enig moment de kop op steken. Deskundig advies is onmisbaar, met name omdat in een echtscheiding vaak emoties de boventoon voeren en helder denken niet altijd vanzelfsprekend is. Het later corrigeren van gemaakte fouten, voor zover nog mogelijk, brengt vaak hogere kosten met zich mee waardoor goedkoop op termijn alsnog duurkoop wordt.

Oriënteer je dus goed (advocaten hanteren verschillende tarieven), doe zelf waar mogelijk voorbereidend werk en laat je vooral deskundig adviseren. Op het moment dat je je uitsluitend door kosten laat leiden, doe je jezelf feitelijk tekort. En dat is geen goed begin van de nieuwe levensfase die tenslotte na iedere echtscheiding aanbreekt.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Scheiden

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×