Geen vergoeding bij bemiddeling voor particuliere huurder

Als een makelaar bemiddelt bij de totstandkoming van een huurovereenkomst zelfstandige woonruimte tussen verhuurder en huurder en daarbij voor beide partijen de belangen behartigt, dan heeft de makelaar volgens de wet geen recht op courtage van de particuliere huurder. Dit is om belangenverstrengeling te voorkomen.

Wanneer is nu sprake van het behartigen van de belangen van zowel de verhuurder als huurder, ofwel het ‘dienen van twee heren’?

Onlangs heeft hierover een interessante zaak gespeeld  bij de Hoge Raad. In deze zaak werd de vraag voorgelegd of bij het kosteloos plaatsen van de te verhuren ruimte op de website van een bemiddelingsbureau sprake is van het dienen van twee heren. Het bemiddelingsbureau vond van niet omdat niet werd betaald voor het plaatsen van de woning op de website en er daardoor ook geen sprake was van een bemiddelingsovereenkomst. Voor bemiddeling dient als tegenprestatie namelijk loon betaald te worden volgens de wet en dat was in dit geval niet aan de orde. Volgens het bemiddelingsbureau mocht zij dus courtage vragen van de huurder.

De Hoge Raad ging hier niet in mee en vond dat ondanks dat niet volledig werd voldaan aan de wettelijke omschrijving van een bemiddelingsovereenkomst, toch sprake was van bemiddeling voor de verhuurder. Kortom, ook als een zelfstandige woonruimte kosteloos op de eigen site van de makelaar voor een verhuurder wordt aangeboden, dan is sprake van bemiddeling en mag van de huurder geen courtage gevraagd worden.

De Hoge Raad heeft overigens wel aangegeven dat als sprake is van een website dat enkel en alleen als ‘elektronisch prikbord’  functioneert, wel courtage gevraagd mag worden van de huurder. Hiervan is sprake als het voor de potentiële huurder mogelijk is om – zonder tussenkomst van de makelaar – direct met de verhuurder een huurovereenkomst te sluiten.

Conclusie is dus dat al zeer snel sprake is van bemiddeling en het dienen van twee heren.

Klik hier voor de uitspraak.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Wesley Rhoe, advocaat Vastgoed via w.rhoe@gca.nl of 0493-331473


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×