Geen bouwleges voor luchtwasser!

De rechtbank in Roermond stelt een varkenshouder uit Venray in het gelijk dat een luchtwasser niet tot de bouwkosten mag worden gerekend bij het vaststellen van de hoogte van bouwleges.

Wat was er aan de hand?
De varkenshouder had het plan opgevat een nieuwe en moderne varkensstal te bouwen. De gemeente verleende daaraan medewerking en legde een aanslag bouwleges (de kosten die een gemeente in rekening brengt voor een bouwvergunning) op. De varkenshouder maakte bezwaar tegen de hoogte van de aanslag. Volgens de gemeente Venray is een luchtwasser onderdeel van de stal en moet die worden meegerekend in de totale bouwkosten en de leges die daaruit volgen.

Is een luchtwasser onderdeel van een stal?
Voor de gemeente ging het om een principiële kwestie. Zij was ervan overtuigd dat een luchtwasser deel uitmaakte van de stal en dus bij de bouwkosten moest worden meegerekend. 
De rechtbank oordeelde anders. Volgens de rechtbank biedt de gemeentelijke legesverordening geen basis voor het standpunt dat de kosten van een luchtwasser tot de bouwkosten kunnen worden gerekend. Een varkensstal kan ook zonder luchtwasser worden gebouwd. De rechtbank verlaagde daarom het gevorderde bedrag aan bouwleges voor de varkenshouder van € 7.825,00 naar € 5.428,00. De luchtwasser kostte de boer € 90.000,00.

Wat heb je hieraan?
Met de uitspraak heeft de rechtbank in Roermond de toon gezet voor alle gemeenten die eenzelfde legesverordening hebben als de gemeente Venray. Legesverordeningen zijn vaak standaard. De uitspraak zal voor gemeenten, die luchtwassers bij de bouwkosten meerekenen, dus een koerswijziging tot gevolg moeten hebben. Varkenhouders die al een onherroepelijke aanslag hebben ontvangen, kunnen helaas niet meer van deze uitspraak profiteren. In lopende bezwaarprocedures kan de uitspraak van de rechtbank Roermond nog wel worden ingebracht. De gemeente Venray kan overigens nog in hoger beroep gaan bij het Gerechtshof.

Wil je meer weten over bouwleges of andere onderwerpen, dan kun je terecht bij Peter Goumans, advocaat Overheid en Omgeving. Je kunt hem bereiken via p.goumans@gca.nl of 0492-780 193.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×