Geen alcohol meer ‘tanken’ op benzinestations

Door de uitspraak van de Raad van State van 22 oktober 2014 (201307908/1/A3) blijft het verboden voor benzinepomphouders om alcohol te verkopen. Een boete van € 900,- die was opgelegd aan de eigenaar van een benzinestation in Hoogeveen vanwege de verkoop van alcohol, blijft overeind.

De zaak
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had de boete in 2012 opgelegd, omdat de eigenaar ondanks het verbod daartoe in de Drank- en Horecawet alcohol had verkocht in de winkel bij zijn benzinestation. De eigenaar was het niet eens met die boete. Volgens hem is het verbod in de Drank- en Horecawet in strijd met het gelijkheidsbeginsel, omdat supermarkten en wegrestaurants wel alcohol mogen verkopen.

De Drank- en Horecawet
De Drank- en Horecawet wil het gebruik van alcohol matigen en alcoholmisbruik tegengaan. De wet stelt daarom beperkingen aan de plaatsen waar alcohol mag worden verkocht. Zo mag er inderdaad alcohol worden verkocht in (weg)restaurants en supermarkten, maar niet bij benzinestations. Dat laatste in verband met de verkeersveiligheid.

Het oordeel van de Raad van State
De Raad van State overwoog, dat de wet onderscheid mag maken tussen bedrijven waar alcohol­verkoop is toegestaan. Zo is het toegestaan bij bedrijven waar de verstrekking van alcohol onmiskenbaar deel uitmaakt van de bedrijfsvoering of het levensmiddelenassortiment, zoals restaurants en supermarkten.

Naar het oordeel van de Raad van State mocht de minister zich vanwege de verkeersveiligheid echter op het standpunt stellen dat alcoholverkoop bij benzinestations een onwenselijke combinatie oplevert. Benzinestations worden primair bezocht om te tanken, niet om boodschappen te doen. Anders gesteld, de kern van de dienstverlening van benzinestations is het verstrekken van brandstof, niet het verstrekken van levensmiddelen.

Dat het wel toegestaan is non-alcoholische drank of andere levensmiddelen te verkopen op een benzinestation, is gelegen in het feit dat de verkeersveiligheid daarmee niet in gevaar is. De minister is “niet verplicht tussen een alles of niets keuze”, aldus de Raad van State. De minister bepaalt wat wel/niet verkocht mag worden in de winkel bij een benzinestation.

Het gevolg van deze uitspraak is dat alcoholverkoop bij benzinestations bij wet verboden blijft.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, neemt u dan contact op met Patrick Grijpstra via het telefoonnummer 0492-780190 of via e-mail p.grijpstra@gca.nl


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×