Gedownloade software mag doorverkocht worden

Op 3 juli 2012 heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat consumenten naast fysieke software ook gedownloade software mogen doorverkopen.

In het geval waar het Hof over heeft beslist, ontwikkelde en distribueerde het bedrijf Oracle computerprogramma’s die de consument direct op zijn computer kon downloaden vanaf de website van Oracle. Oracle heeft het auteursrecht op deze computerprogramma’s. Oracle verleent aan kopers een licentie om het computerprogramma te gebruiken wanneer zij het programma downloaden. In deze licentie is opgenomen dat het gebruiksrecht niet aan derden kan worden overgedragen en dat het daarnaast van onbeperkte duur is.

Usedsoft is de andere partij. Usedsoft koopt gebruikte licenties van klanten van Oracle en verkoopt ze daarna door aan derden. Klanten van Usedsoft die de software van Oracle nog niet in hun bezit hebben, kunnen na het kopen van de licentie de software rechtstreeks downloaden van de website van Oracle met behulp van de ‘tweedehands’ licentie.

Oracle was het hier niet mee eens en startte een procedure. Oracle wilde dat Usedsoft werd verboden om de licenties door te verkopen. Het Europese Hof van Justitie heeft daarop een aantal artikelen uit de Richtlijn betreffende de rechtsbescherming van computerprogramma’s nader tegen het licht gehouden.

Uiteindelijk heeft het Europese Hof bepaald dat het is toegestaan om een kopie van het computer-programma aan derden te verkopen. De reden hiervoor is dat Oracle (als houder van het auteursrecht) het downloaden van een kopie heeft toegestaan en tevens een gebruiksrecht voor onbeperkte tijd heeft verleend voor die kopie. Degene die de software koopt, mag een kopie hiervan dus doorverkopen. Hierbij moet worden opgemerkt dat de prijs die voor de kopie wordt betaald, gelijk dient te zijn met de economische waarde van een dergelijke kopie.

De uitspraak van het Hof leidt ertoe dat bedrijven, die te downloaden computerprogramma’s verkopen, hun gebruikersovereenkomst moeten aanpassen, zodat deze niet langer in strijd is met de uitleg van bovengenoemde richtlijn.

Wil je meer weten over dit arrest of over auteursrecht in het algemeen? Neem dan contact op met Luc Tacx, advocaat onderneming via telefoonnummer 0493 – 331486 of via l.tacx@gca.nl. Ook voor andere informatie over ondernemingsrecht kun je met hem contact opnemen.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×