Fiscaal voordeel over kinderalimentatie vervalt met ingang van 1 januari 2015.

 

Ten gevolge van overheidsbeleid is het fiscaal voordeel dat over betaalde kinderalimentatie wordt verkregen in de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd. Per 1 januari 2015 zal dit fiscaal voordeel zelfs volledig komen te vervallen. Betaalde kinderalimentatie is dan niet langer fiscaal aftrekbaar. Wat betekent dit voor u?

Indien de door u te betalen kinderalimentatie in het verleden is vastgesteld, dan is het op dat moment geldende fiscale voordeel in deze kinderalimentatie doorberekend. Met andere woorden; uw kinderalimentatie is op een hoger bedrag vastgesteld omdat u daarover fiscaal voordeel ontvangt. Dit voordeel kan, afhankelijk van uw inkomen en de leeftijd van de kinderen, oplopen tot € 71,00 per kind per maand.

De wijziging in de regelgeving heeft dus tot gevolg dat u met ingang van 1 januari 2015 de in het verleden vastgestelde kinderalimentatie verschuldigd blijft zonder dat u daarover nog fiscaal voordeel ontvangt. Uiteraard bent u niet de enige en zullen vele alimentatieplichtige ouders worden geconfronteerd met deze voor hen nadelige regeling.

Er is op dit moment nog geen algemene richtlijn gegeven over hoe met deze situatie moet worden omgegaan. Wel is het mogelijk om in uw individuele geval te beoordelen of de kinderalimentatie nog altijd voldoet aan de wettelijke maatstaven. Mogelijk  twijfelt u of de onderhoudsbijdrage (kinder- of partneralimentatie) nog passend is bij uw inkomen. In dat geval kunt u gebruik maken van de ‘alimentatiecheck’. Dit is een eenmalige kortdurende opdracht aan ons kantoor om uw bestaande alimentatieverplichting (zowel partner-als kinderalimentatie) voor een laag bedrag te laten controleren.

U kunt voor nadere informatie contact opnemen met één van onze specialisten Imke Gerrits via i.gerrits@gca.nl en 0493-331484.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Familie

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×