Financieel zwaar weer

– De stille bewindvoerder / stille curator / beoogd curator –

De zogenaamde stille bewindvoering is populair. Erg populair. In het oog springende voorbeelden zijn die van de winkelketen Schoenenreus, champignonteler Prime Champ en lingeriefabrikant Marlies Dekkers. Maar in veel meer gevallen dan deze, zijn de afgelopen tijd bij een naderend faillissement, bewindvoerders benoemd die “in stilte” werkten aan een doorstart van een bedrijf of instelling.

Maar wat is dat nou, die stille bewindvoering en waarom is deze zo populair?
Indien een onderneming in financiële problemen verkeert, kan er op verzoek van (het bestuur van) die onderneming een stille bewindvoerder/stille curator/beoogd curator worden benoemd door de rechter-commissaris. Deze stille bewindvoerder werkt vervolgens in alle vertrouwelijkheid aan een overlevingsplan/oplossing voor de financiële problemen voor de onderneming. Het is mogelijk dat een oplossing wordt gevonden in de aanbieding aan de schuldeisers van een akkoord buiten faillissement, maar ook het voorbereiden van een faillissement en een doorstart kan een oplossing zijn. Hierin is meteen de populariteit gelegen. Alle partijen bij een (dreigend) faillissement hebben er groot belang bij dat de afwikkeling met enige voorspelbaarheid verloopt. Samen met het bestuur kan een stille bewindvoerder/stille curator in relatieve rust bezien of, en zo ja, onder welke voorwaarden, een doorstart na faillissement mogelijk zou zijn (dus nog voordat het faillissement is aangevraagd en uitgesproken).

Het verschil
Groot verschil met een curator, is dat de stille curator niet de leiding van de onderneming overneemt. Het bestuur behoudt zelf het beheer en de beschikking over het vermogen van de onderneming (uiteraard enkel tot aan de dag van de faillietverklaring). De bestuurder is in deze fase dus nog de baas van de onderneming. Hij hoeft niet naar de stille bewindvoerder/stille curator te luisteren. De stille curator kan het bestuur van de onderneming meegeven welke voorbereidingen nodig zijn om de afwikkeling van een mogelijk faillissement en een eventuele doorstart te bespoedigen. De stille bewindvoerder wordt na het uitspreken van een faillissement in beginsel ook de curator. De grote voordelen van dit alles zijn uiteraard het voorkomen van waardeverlies en de maximalisatie van de opbrengst voor de schuldeisers. Een onderneming waarvan de afzonderlijke activa verkocht moeten worden, is vanzelfsprekend minder waard dan een onderneming die kan doordraaien. Bovendien kan direct na het uitspreken van het faillissement de nieuwe eigenaar de onderneming voortzetten. Ook in het kader van het behoud van werkgelegenheid valt er veel te zeggen voor de benoeming van een stille curator.

In de (Faillissements)wet is het figuur van de stille curator nog niet te vinden. Ook nog niet alle rechtbanken werken (daarom) mee aan de benoeming van een stille curator. Gelukkig wil de Minister de stille bewindvoering in de wet gaan regelen en is er in dit kader al een wetsontwerp opgesteld. Naar verwachting zal de definitieve wetgeving halverwege 2014 worden ingevoerd.

Hoewel er nog enige onduidelijkheid bestaat over de exacte rechten en plichten van de stille curator valt er veel voor te zeggen om de benoeming van een dergelijke bewindvoerder te overwegen indien je onderneming in zwaar weer verkeert. Er worden echter ook wel kritische kanttekeningen gemaakt bij een stille curator (is er geen sprake van een voorgekookt faillissement?). De Rechtbank Oost-Brabant werkt mee aan de benoeming van stille bewindvoerders, dus voor ondernemers in dit arrondissement een serieus te overwegen optie, mocht er sprake zijn van financieel zwaar weer.

Goorts + Coppens heeft de kennis om ondernemers bij te staan en goed te adviseren in financieel moeilijke tijden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Thomas Berkhout via t.berkhout@gca.nl of 0493-352070.
 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Incasso

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×