Neemt de mediator een beslissing als de partijen dat niet zelf kunnen of willen?

Nee, de mediator neemt géén beslissingen in de mediation. Bij mediation bedenken partijen samen, onder begeleiding van de mediator, oplossingen voor het conflict. Door het stellen van vragen aan partijen creëert de mediator een goed onderhandelingsklimaat zodat partijen samen afspraken kunnen maken. Gemaakte afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst, opgesteld door de mediator. De ervaring leert dat dergelijke afspraken beter worden nageleefd dan een rechterlijke beslissing of bindende adviezen van een derde.

Meer vragen over Over Bemiddeling & Advies

In de praktijk hebben partijen vaak meerdere mediation-sessies nodig om tot een oplossing te komen. Dit is ook logisch omdat partijen beginnen aan een mediationproces vanuit een conflictsituatie. De duur van het mediationproces is dus mede afhankelijk van de aard van de zaak en de bereidheid van partijen om tot een oplossing te komen. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons Team Bemiddeling & Advies. Zij helpen je graag verder.

Nee, dit is afhankelijk van het doel van de mediation. Mediation tijdens een echtscheidingsprocedure leidt niet tot een verzoening van partijen, maar leidt (indien geslaagd) wel tot een echtscheidingsconvenant waar beide partijen zich in kunnen vinden. Mediation in bijvoorbeeld arbeidsconflicten kan leiden tot een verzoening (terugkeer op de werkplek) of tot afspraken over een ontslag. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons Team Bemiddeling & Advies. Zij helpen je graag verder.

Nee, de mediator neemt géén beslissingen in de mediation. Bij mediation bedenken partijen samen, onder begeleiding van de mediator, oplossingen voor het conflict.

Ja, de mediator is neutraal en mag geen kant kiezen in het conflict. In het kader van de mediation maken partijen én hun mediator duidelijke afspraken met elkaar die deze onpartijdigheid waarborgen. Deze afspraken worden vastgelegd in een mediationovereenkomst. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons Team Bemiddeling & Advies. Zij helpen je graag verder.

Nee, helaas is mediation niet geschikt voor alle conflicten. Mediation is een goede optie als beide partijen – ondanks de tussen hen bestaande geschillen – bereid zijn om in onderling overleg en onder begeleiding van een onafhankelijke mediator tot een oplossing te komen. Als partijen niet willen luisteren naar elkaar of niet bereid zijn water bij de wijn te doen, dan heeft mediation geen zin. In zo’n situatie kunnen partijen beter een eigen advocaat of adviseur in de arm nemen, die hun belangen optimaal gaat behartigen. Mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons Team Bemiddeling & Advies. Zij helpen je graag verder.

Ja, mediation kan een uitstekende optie zijn bij arbeidsconflicten. Een succesvolle mediation kan leiden tot een terugkeer op de werkplek of tot voor beide partijen acceptabele afspraken over een ontslag. De inhoud van de mediationgesprekken tussen werkgever en werknemer mag overigens niet gebruikt worden tijdens een latere ontslagprocedure zodat partijen vrijuit over het geschil kunnen spreken.

Nee, dit is niet mogelijk. In principe voert de mediator alle gesprekken met partijen gezamenlijk en vinden er, om de onpartijdigheid te waarborgen, geen ‘onderonsjes’ plaats. Ook vooraf eisen stellen ten aanzien van het eindresultaat is niet mogelijk. Het eindresultaat is immers de uitkomst van het onderhandelingsproces van partijen.

Ja, de mediator is neutraal en mag geen kant kiezen in het conflict. In het kader van de mediation maken partijen én hun mediator duidelijke afspraken met elkaar die deze onpartijdigheid waarborgen. Deze afspraken worden vastgelegd in een mediationovereenkomst.

In de praktijk hebben partijen vaak meerdere mediation-sessies nodig om tot een oplossing te komen. Dit is ook logisch omdat partijen beginnen aan een mediationproces vanuit een conflictsituatie. De duur van het mediationproces is dus mede afhankelijk van de aard van de zaak en de bereidheid van partijen om tot een oplossing te komen.

Nee, helaas is mediation niet geschikt voor alle conflicten. Mediation is een goede optie als beide partijen – ondanks de tussen hen bestaande geschillen – bereid zijn om in onderling overleg en onder begeleiding van een onafhankelijke mediator tot een oplossing te komen. Als partijen niet willen luisteren naar elkaar of niet bereid zijn water bij de wijn te doen, dan heeft mediation geen zin. In zo’n situatie kunnen partijen beter een eigen advocaat of adviseur in de arm nemen.

Nee, een mediator dient partijen te allen tijde gelijk te behandelen. De mediator behartigt niet de belangen van een van de partijen en dient zich neutraal op te stellen. De mediator is onafhankelijk, anders kan het vertrouwen van partijen in hem geschaad worden en mislukt de mediation.

Staat je vraag er niet bij, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen over onze mogelijkheden of wil je graag vrijblijvend kennismaken? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan