Internationaal zaken doen is door de komst van het internet nog nooit zo eenvoudig geweest. Met een muisklik zijn producten of diensten uit het buitenland besteld en ook vanuit het buitenland weet men Nederlandse ondernemingen te vinden. Zonder dat u er zich waarschijnlijk van bewust bent, veranderen ook de regels van het recht, wanneer u internationaal zaken doet. Het internationale (privaat)recht neemt vanaf de grens het nationale recht over.
Welk recht is van toepassing?
De eerste vraag die door het internationaal (privaat)recht wordt beantwoord, is welk recht van toepassing is op de rechtsverhouding. Als hoofdregel geldt dat het recht van toepassing is van het land waarmee de overeenkomst het nauwst is verbonden. Daarmee wordt bedoeld dat het recht van het land van degene die de meest kenmerkende prestatie verricht, van toepassing is.
Een voorbeeld om dit te verduidelijken: een Nederlander koopt een auto in Duitsland. Tussen de Nederlander en de Duitser bestaat dus een koopovereenkomst, waarbij de Nederlander verplicht is om de koopsom te betalen en de Duitser verplicht is om de auto te leveren. Betaling en levering zijn hier de prestaties, maar wat is dan de meest kenmerkende prestatie? Het leveren van de auto wordt als meest kenmerkende prestatie aangemerkt, omdat het betalen van de koopsom gemeengoed is bij een koopovereenkomst. Op de koopovereenkomst is daarom het Duitse recht van toepassing.
Welke rechter is bevoegd?
Naast de vraag over het toepasselijke recht, is het ook belangrijk om te weten welke rechter bevoegd is om over eventuele geschillen te oordelen. Hierbij is de hoofdregel dat de rechter van de woonplaats van de gedaagde partij bevoegd is. Stel dat de Duitse autoverkoper de Nederlander wil dagvaarden, omdat de Nederlander de koopsom niet betaalt, dan is de Nederlandse rechter bevoegd. Omgekeerd geldt dat als de Nederlander de Duitser wil dagvaarden, hij dat in Duitsland moet doen. Ongeacht welke rechter bevoegd is (de Nederlandse of de Duitse rechter), moet de rechter het geschil beoordelen op grond van het Duitse recht.
Keuzevrijheid
Partijen die internationaal zaken doen, hoeven zich niet aan het internationaal (privaat)recht te onderwerpen. Partijen hebben namelijk de vrijheid om zelf het toepasselijke recht en de bevoegde rechter aan te wijzen in de overeenkomst. Het is aan te raden om deze keuzes van tevoren te maken en deugdelijk vast te leggen, zodat u niet afhankelijk bent van een ‘vreemd’ rechtssysteem, omdat u internationaal zaken heeft gedaan.
Kortom, indien u binnenkort een internationale deal gaat sluiten, laat u dan tijdig adviseren door Luc Tacx, advocaat Onderneming. Hij is bereikbaar via 0493 – 331486 of via l.tacx@gca.nl.