Elektrische auto legt niet de beloofde afstand af

Dit overkwam iemand die een elektrische auto van het merk Nissan aangeschaft had. Met succes werd de koopovereenkomst ontbonden omdat Nissan Nederland en de dealer loze beloftes hadden gedaan over de actieradius (het rijbereik) van de auto.

Onjuiste informatie
Persoon heeft deze auto gekocht met het idee dat hij met de auto zónder tussentijds bijladen van Zoetermeer (zijn woonplaats) naar Kampen (zijn werkplaats) kan rijden. Dit is een afstand van 140 kilometer. Deze afstand blijkt achteraf niet haalbaar. De man moet onderweg stoppen om zijn auto op te laden. Hij is gefrustreerd. Dit was dé reden om juist deze auto te kopen. Voordat hij de auto kocht, heeft hij duidelijk tegen de verkoper gezegd dat de auto minimaal 140 kilometer moet kunnen rijden zonder tussenstop. Op de website van Nissan staat dat de auto meer dan 150 kilometer kan rijden. Ergens anders op de website wordt zelfs een afstand van 199 kilometer genoemd! Daar komt nog bij dat de medewerkers van het autobedrijf gezegd hebben dat dit geen probleem zal zijn.

Berekening kilometers
Het autobedrijf ontkent dat de medewerkers deze garantie hebben gegeven. De afstand op de website van Nissan klopt, maar deze afstand is berekend onder kunstmatige omstandigheden. Er is in de berekening bijvoorbeeld geen rekening gehouden met weersomstandigheden of files. Hoe lang een elektrische auto aan één stuk kan rijden is afhankelijk is van meer dan alleen de accu. Dit had de man volgens de verkoper moeten weten.

Procedure
De eigenaar van de auto is een procedure gestart. De rechtbank stelt de koper in het gelijk. Volgens de rechtbank mocht de koper erop vertrouwen dat de Nissan aan de vereiste voorwaarde voldoet. Vooral de informatie op de website van Nissan is doorslaggevend. Had de man geweten dat de auto geen afstand van 140 kilometer kan afleggen zonder hem tussentijds op te laden, dan had hij de auto nooit gekocht! Dit wist de verkoper maar al te goed.

Koopovereenkomst ontbonden
De rechtbank ontbindt de koopovereenkomst. Het autobedrijf moet de aankoopprijs terugbetalen. Ook moet de verkoper de kosten voor het tussentijds opladen vergoeden. Dit is maar liefst € 2.400,00. De man moet de Nissan terugbrengen en zal op zoek moeten naar een andere (elektrische) auto, die wel aan zijn verwachtingen voldoet.

De koper heeft  vooraf nadrukkelijk aangegeven: de auto moet 130 kilometer over de snelweg kunnen rijden, zonder tussentijds bijladen van de accu. Het is natuurlijk ook erg vervelend om op een korte afstand van 140 kilometer de auto al een keer te moeten laden terwijl van tevoren is medegedeeld dat de auto ten minste 150 km zou kunnen rijden!

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Contracten

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×