Vanaf de inwerkingtreding van de Wabo op 1 oktober 2010 is het vergunningsvrij bouwen vastgelegd in het besluit Omgevingsrecht (Bor). Vier jaar later, op 1 november 2014 worden de voorwaarden om vergunningsvrij te kunnen bouwen gewijzigd. Deze wijzigingen zijn in goed overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging bouw- en woningtoezicht Nederland tot stand gekomen. De bedoeling van deze wijziging is om de regels voor vergunningsvrij bouwen eenvoudiger te maken.
Bij vergunningsvrij bouwen hoeft de gemeente niet op de hoogte worden gesteld, maar moet wel aan het bouwbesluit worden voldaan. Een omgevingsvergunning is niet meer nodig, hetgeen tijd en legeskosten scheelt. De nieuwe regels hebben tot gevolg dat bewoners en bedrijven eenvoudiger kunnen aan- of uitbouwen, alsmede bijgebouwen of andere kleine bouwwerken kunnen oprichten aan de achterzijde van een woning of ander hoofdgebouw. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een mantelzorgwoning in de achtertuin.
Ook gaat vaker de korte (reguliere) procedure van acht weken in plaats van zes maanden gelden voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan. Dit geldt voor tijdelijke activiteiten tot een duur van 10 jaar. Denk hierbij aan leegstaande gebouwen die tijdelijk een andere, gewenste functie krijgen, zoals winkel- of woonruimte. Door de korte (reguliere) procedure kan de gemeente dergelijke aanvragen veel sneller afwikkelen.
Wilt u meer weten over vergunningsvrij bouwen, neem dan contact op met Ruud Verkoijen, advocaat Overheid + Omgeving via r.verkoyen@gca.nl of 0492-544435.