Een debiteur die niet betaalt?

 

Wanneer een debiteur je rekeningen niet betaalt, kan het aanvragen van een faillissement een goed drukmiddel zijn. Geen enkele ondernemer wil namelijk failliet worden verklaard. De debiteur kan dan niet meer zelf over zijn vermogen beschikken en verliest de zeggenschap over het vermogen aan de curator. Vaak wil een debiteur dus een faillissement voorkomen, dit maakt het een krachtig middel om een debiteur snel tot betaling over te laten gaan.

Wanneer kan er een faillissement worden aangevraagd?

Als de debiteur geen (ingewikkeld) bezwaar heeft tegen je facturen kun je ervoor kiezen het faillissement van deze debiteur aan te vragen. Dit kan als de debiteur stopt met betalen. In veel gevallen heeft de debiteur niet voldoende geld om te betalen, oftewel een liquiditeitsprobleem. Het kan ook zijn dat de debiteur simpelweg weigert te betalen. Ook in dat geval kan een faillissement aangevraagd worden. Daarnaast moet er nog één andere partij zijn, aan wie je debiteur ook niet betaalt (het pluraliteitsvereiste). Dit wordt een steunvordering genoemd.

Steunvordering

Voor het aanvragen van een faillissement moet je, dus naast de opeisbare vordering van je onderneming, bewijs aandragen dat de debiteur ook nog een andere partij niet betaalt. Wellicht dat je meer ondernemers kent die met je debiteur zaken doen. Andere mogelijkheden om een steunvordering te vinden is nagaan of bijvoorbeeld huur of boetes onbetaald blijven. Het vinden van een steunvordering is niet altijd gemakkelijk. Onlangs heeft de rechtbank Rotterdam in een uitspraak een handige optie aangereikt.

Wat was er aan de hand?

Een kredietverstrekker had een opeisbare vordering op een debiteur van ruim € 330.000.  De debiteur had verschillende schulden lopen. Zo bleek uit een gedeponeerde jaarrekening over het boekjaar 2020 dat de debiteur een langlopende schuld van ruim 3 ton had. Naast deze langlopende schuld had de debiteur ook schulden bij onder andere een bank, de Belastingdienst en een leasemaatschappij. De (advocaat van de) debiteur heeft aangegeven dat de achterstand bij de leasemaatschappij inmiddels is voldaan, de kredietfaciliteit bij de bank een reguliere rekeningcourantverhouding is waarop maandelijks wordt afbetaald en de schuld bij de Belastingdienst van een andere entiteit is. Hiermee probeerde de advocaat aan te tonen dat er geen sprake was van meerdere schulden die onbetaald werden gelaten. De advocaat was niet bekend met de langlopende schuld op de jaarrekening.

Oordeel rechtbank

De rechtbank heeft aangegeven dat de debiteur meerdere grote schulden heeft, namelijk de schuld van de kredietverstrekker, de langlopende schuld uit de jaarrekening en de schuld aan de bank. De rechtbank verklaart de debiteur dan ook failliet. Het is opvallend dat de rechtbank ingaat op de langlopende schuld uit de jaarrekening bij de vraag of er aan het pluraliteitsvereiste is voldaan. Het pluraliteitsvereiste vraagt maar om één andere schuldeiser en door de vordering van de bank was hieraan al voldaan. Bovendien gaat het om een langlopende schuld uit een jaarrekening over het jaar 2020, terwijl dit niet relevant hoeft te zijn voor de financiële situatie in 2022 (misschien is de schuld inmiddels al afgelost?). Er werd geen uitleg gegeven over de langlopende schuld door de advocaat. De debiteur had deze schuld gemotiveerd moeten bestrijden.

Gevolgen

Door deze uitspraak wordt het voor schuldeisers wellicht makkelijker om een steunvordering te vinden. Uit deze uitspraak blijkt namelijk dat je ook in jaarrekeningen op zoek kunt gaan naar (langlopende) schulden van debiteuren en dat deze mogelijk als steunvordering gebruikt kunnen worden. Andersom is het erg belangrijk dat, wanneer je faillissement wordt aangevraagd, je het bestaan van deze (langlopende) schulden volop bestrijdt. Of het gebruik van dit soort langlopende schulden als steunvorderingen vaker standhoudt, zal nog moeten blijken.

Vragen

Heb jij een debiteur die niet betaalt? Of een andere vraag? Neem gerust contact op met onze collega’s van Team Onderneming. Zij bespreken graag vrijblijvend de mogelijkheden met je.

 

 

 

 

 

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×