Echtscheiding en de spaarrekeningen van de kinderen

In het kader van een echtscheiding moeten partijen met elkaar overleg voeren over de afwikkeling van hun vermogen. Als partijen in gemeenschap van goederen gehuwd zijn, moeten ook de tot deze gemeenschap behorende bankrekeningen van partijen en daarop aanwezige saldi worden verdeeld. Hoe zit het met het spaargeld voor de kinderen?

Spaarrekening voor kinderen

Stel dat de ouders op naam van of ten behoeve van hun minderjarige kinderen spaarrekeningen hebben geopend, hoe moet dan met deze rekeningen en de daarop gespaarde saldi worden omgegaan?

Fiscaal gezien tellen de saldi op de betreffende bankrekeningen mee bij het vermogen van de ouders. Je zou dus verwachten dat het saldo van een op naam van een kind staande bankrekening in een echtscheiding ook door beide ouders moet worden gedeeld. Toch is dat niet altijd het geval.

Tenaamstelling

Staat de bankrekening op naam van de ouders en hebben zij daarop geld gespaard met de intentie dit in de toekomst aan hun kind te schenken? Dan behoort het geld tot de gemeenschap van goederen en moet het worden gedeeld.

Staat de bankrekening echter op naam van de minderjarige zelf dan is dat een belangrijk aanknopingspunt dat deze rekening (en het saldo van deze rekening) niet in de gemeenschap van goederen valt. Er kunnen ook andere aanknopingspunten zijn, zoals de soort rekening (een speciale Groeirekening of Studierekening) of de bedoeling van partijen waaruit blijkt dat de rekening is bestemd voor studiekosten. Het saldo van de bankrekening gaat dan niet tot de gemeenschap behoren maar blijft van de minderjarige.

Bewind

De ouders voeren zolang het kind minderjarig is overigens wel het bewind over deze rekening uit. Dat kan ook betekenen dat zij van deze rekening een uitgave kunnen doen als deze in het belang is van het minderjarige kind. Zij mogen echter geen geld opnemen ten behoeve van zichzelf.

Meer weten over de afwikkeling van het vermogen bij echtscheiding? Neem dan contact op met Imke Gerrits, advocaat familierecht bij Goorts + Coppens advocaten.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Familie

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×