Je hoort de laatste tijd steeds vaker verhalen over hoge kosten door bepaalde apps. De app kan gratis worden gedownload en vervolgens ontvangt de koper een torenhoge rekening voor extra functies binnen de app. De app is namelijk wel gratis, maar de extra’s binnen de app niet.
Kinderen kunnen op een (te) makkelijke wijze app-aankopen doen zonder toestemming van de ouders. Via een gekoppelde creditcard aan de account kunnen er – zonder dat de ouders zich hiervan bewust zijn – aankopen worden gedaan.
Op dit moment hanteren de grootste aanbieders van in-app aankopen verschillende werkwijzen voor ouders om hun geld terug te vragen. Over het algemeen is het een behoorlijke rompslomp om door kinderen verrichte in-app aankopen terugbetaald te krijgen.
Maatregelen
De Europese Commissie heeft talloze klachten ontvangen over onbedoelde aankopen die verricht zijn door kinderen. De Europese Commissie en lidstaten nemen nu samen maatregelen om de consumenten beter te beschermen.
De nationale autoriteiten hebben naar aanleiding van een gemeenschappelijk standpunt onder andere Google en Apple gevraagd om toe te zien op een aantal punten:
- Zo mogen spelletjes met in-app aankopen niet meer als ‘gratis’ aangemerkt worden.
- Ook mogen de spelletjes kinderen niet rechtstreeks aanzetten tot het doen van in-app aankopen en volwassenen mogen niet aangezet worden om aankopen te doen voor hun kinderen.
- Consumenten dienen correct te worden geïnformeerd over de betalingsvoorwaarden en zij moeten vooraf uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven voor kosten die automatisch ten laste van hen worden geboekt.
- De verkopers dienen een e-mailadres ter beschikking te stellen voor consumenten om contact op te nemen wanneer er vragen of klachten zijn.
De handhaving en de eventuele juridische maatregelen zijn in handen van de nationale autoriteiten. De Europese commissie en de lidstaten zullen kijken of de beloftes van de organisaties nagekomen worden en voor resultaten zorgen en zij blijven de ontwikkelingen volgen.
Ontwikkelingen
De grote ontwikkelaars zien dit probleem zelf ook. Zo heeft Apple ongeveer 37.000 schadeclaims ontvangen. Zij heeft aangekondigd om een bedrag van 32,5 miljoen dollar terug te betalen aan klanten. Ook zal Apple het betaalsysteem gaan aanpassen, zodat het moeilijker wordt voor kinderen om zomaar aankopen te verrichten.
Ook Google heeft inmiddels de standaard betalingsinstellingen aangepast, zodat er bij elke in-app aankoop uitdrukkelijk toestemming gegeven moet worden. Hierdoor zouden consumenten beter beschermd worden tegen ongewenste in-app aankopen.
Voorkomen is beter dan genezen
Volledig uitsluiten dat er geen aankopen gedaan kunnen worden, kan nog niet. Een goed advies is het volledig uitschakelen van de mogelijkheid om in-app aankopen te doen. Bij de instellingen van je telefoon of tablet behoort dit namelijk tot één van de mogelijkheden. Klik hier voor de handleiding om de mogelijkheid om in-app aankopen te doen uit te schakelen.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Thomas Berkhout, advocaat Onderneming, via 0493-331495 of t.berkhout@gca.nl.