Duidelijkheid over bemiddelingskosten

Als makelaar mag je uiteraard een vergoeding voor je werk vragen. Dit is zelfs in de wet opgenomen. Daar wordt gesproken over ‘bemiddelingskosten’ (7:417 lid 4 en 7:427 van het Burgerlijk wetboek). In de praktijk blijkt deze wet niet uit te blinken in duidelijkheid. Om meer duidelijkheid te geven over wat wel en niet is toegestaan, ligt er een voorstel om deze artikelen aan te passen bij de Tweede Kamer.

Hoe is de regeling nu?
Een lasthebber, bijvoorbeeld een makelaar, mag voor twee partijen optreden, maar alleen als heel nauwkeurig is afgesproken wat de makelaar voor welke partij doet. Dit is om te voorkomen dat er strijd tussen de belangen van de partijen ontstaat. Als een van de partijen een consument is, dan moet er daarnaast schriftelijke toestemming zijn van die consument. Handel je in strijd hiermee, dan heb je geen recht op bemiddelingskosten.

Als het gaat om tweezijdige bemiddeling (de makelaar staat beide partijen bij) bij huur of koop van een onroerende zaak en de huurder of koper is een consument, dan heeft de makelaar geen recht op een vergoeding van de huurder of koper. Of dit nu bemiddelingskosten, contractkosten, marketingkosten, verhuurkosten, commissiekosten of courtage wordt genoemd, maakt niet uit. Het maakt hierbij niet uit of de makelaar met de verhuurder of verkoper wel een vergoeding heeft afgesproken.

In de wet is daarnaast opgenomen dat, als het gaat om de huur of verhuur van kamers of etages, er dan wel een vergoeding bij de huurder in rekening mag worden gebracht.

Waarom dit wetsvoorstel?
Voor het wetsvoorstel zijn twee redenen:

  • de uitzondering voor kamers en etages is niet meer relevant en,
  • de huidige wet is niet duidelijk.

Wat gaat er veranderen?
De uitzondering die nu geldt voor de huur van kamers en etages zal uit de wet verdwijnen. Daarnaast wordt de wet verduidelijkt. Uit de internetconsultatie is gebleken dat veel bemiddelaars denken dat zij, bij tweezijdige bemiddeling, aan de huurder wel een vergoeding in rekening mogen brengen, zolang ze niet ook bij de verhuurder een vergoeding in rekening brengen. Dat is niet het geval. Om dit duidelijker te maken, is dit nu letterlijk in de wet opgenomen.

Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen van den Broek, advocaat Onderneming en Vastgoed via m.vanden.broek@gca.nl of 0493-331478.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Huur

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×