Als makelaar mag je uiteraard een vergoeding voor je werk vragen. Dit is zelfs in de wet opgenomen. Daar wordt gesproken over ‘bemiddelingskosten’ (7:417 lid 4 en 7:427 van het Burgerlijk wetboek). In de praktijk blijkt deze wet niet uit te blinken in duidelijkheid. Om meer duidelijkheid te geven over wat wel en niet is toegestaan, ligt er een voorstel om deze artikelen aan te passen bij de Tweede Kamer.
Hoe is de regeling nu?
Een lasthebber, bijvoorbeeld een makelaar, mag voor twee partijen optreden, maar alleen als heel nauwkeurig is afgesproken wat de makelaar voor welke partij doet. Dit is om te voorkomen dat er strijd tussen de belangen van de partijen ontstaat. Als een van de partijen een consument is, dan moet er daarnaast schriftelijke toestemming zijn van die consument. Handel je in strijd hiermee, dan heb je geen recht op bemiddelingskosten.
Als het gaat om tweezijdige bemiddeling (de makelaar staat beide partijen bij) bij huur of koop van een onroerende zaak en de huurder of koper is een consument, dan heeft de makelaar geen recht op een vergoeding van de huurder of koper. Of dit nu bemiddelingskosten, contractkosten, marketingkosten, verhuurkosten, commissiekosten of courtage wordt genoemd, maakt niet uit. Het maakt hierbij niet uit of de makelaar met de verhuurder of verkoper wel een vergoeding heeft afgesproken.
In de wet is daarnaast opgenomen dat, als het gaat om de huur of verhuur van kamers of etages, er dan wel een vergoeding bij de huurder in rekening mag worden gebracht.
Waarom dit wetsvoorstel?
Voor het wetsvoorstel zijn twee redenen:
- de uitzondering voor kamers en etages is niet meer relevant en,
- de huidige wet is niet duidelijk.
Wat gaat er veranderen?
De uitzondering die nu geldt voor de huur van kamers en etages zal uit de wet verdwijnen. Daarnaast wordt de wet verduidelijkt. Uit de internetconsultatie is gebleken dat veel bemiddelaars denken dat zij, bij tweezijdige bemiddeling, aan de huurder wel een vergoeding in rekening mogen brengen, zolang ze niet ook bij de verhuurder een vergoeding in rekening brengen. Dat is niet het geval. Om dit duidelijker te maken, is dit nu letterlijk in de wet opgenomen.
Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen!
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen van den Broek, advocaat Onderneming en Vastgoed via m.vanden.broek@gca.nl of 0493-331478.