Bedrijfsopvolgingen, die niet op een goede manier zijn geregeld, kunnen uitlopen op ware familiedrama’s. Dit heeft ook de Hoge Raad moeten constateren in een recent gewezen arrest. In die zaak hadden vader en moeder besloten hun aannemingsbedrijven over te dragen aan hun drie zonen. Daartoe vond een herstructurering plaats. De onderneming werd in twee vennootschappen ondergebracht en de drie zonen kregen vervolgens (nagenoeg) gelijke pakketten aandelen in deze twee vennootschappen. Na de bedrijfsopvolging ging het helemaal mis en raakten de broers met elkaar verwikkeld in gerechtelijke procedures. Van een harmonieuze samenwerking, zoals de ouders die voor ogen hadden, was geen sprake meer.
Meerjarenplan noodzakelijk
Bedrijfsopvolgingen, die uitlopen op een drama zoals hierboven omschreven, wil natuurlijk iedere ondernemer voorkomen. Een bedrijfsopvolging vraagt daarom om een goede voorbereiding en uitwerking in de vorm van een meerjarenplan, gezien de vele regels en (fiscale) faciliteiten die erbij komen kijken. Zo hebben de meeste ondernemers hun bedrijfsactiviteiten ondergebracht in een besloten vennootschap. Om gebruik te kunnen maken van bepaalde fiscale faciliteiten dient men de bedrijfsactiviteiten minstens drie jaar voor de beoogde bedrijfsopvolging onder te brengen in meerdere vennootschappen, zoals in de hierboven geschetste casus werd gedaan.
Is de onderneming overdraagbaar?
Belangrijk is verder dat de onderneming overdraagbaar is. Daarmee wordt bedoeld dat de administratie en de boekhouding van het bedrijf op orde moeten zijn. Arbeidsovereenkomsten, huurovereenkomsten en leasecontracten zijn ook onderdeel van de bedrijfsadministratie en dienen aan de gangbare normen te voldoen.
Problemen met financiering
In economisch moeilijke tijden worden bedrijfsopvolgingen nog minder eenvoudig, doordat banken minder scheutig zijn met het verlenen van financieringen aan kopers. Een koper moet ten tijde deze crisis met veel eigen geld aan komen. Heeft de koper deze middelen niet, dan komt er vaak een extra risico op de schouders van de verkoper te rusten. De verkoper wordt dan namelijk gedwongen om met risicodragend vermogen in de onderneming te blijven.
Al met al dient een bedrijfsopvolging niet lichtvaardig opgepakt te worden en is goede begeleiding bij de voorbereiding en uitwerking van een bedrijfsopvolging erg belangrijk. Goorts & Coppens Advocaten bezit de juiste juridische expertise om ondernemers in een traject van bedrijfsopvolging te begeleiden.
Luc Tacx, advocaat Onderneming, kan u o.a. over dit onderwerp meer informatie geven. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 0493 – 331486 of via l.tacx@gca.nl.