De zorgplicht van de werkgever voor ervaren werknemers

Op grond van de wet dient een werkgever te voorkomen dat zijn werknemers in de uitoefening van hun werkzaamheden schade lijden. Dit betekent in de praktijk dat hij ervoor moet zorgen dat:

– er voldoende veiligheidsmaterieel aanwezig is;
– de werknemers geïnstrueerd worden om dat materieel op een bepaalde manier te gebruiken;
– er ook op wordt toegezien dat werknemers het materieel op een juiste manier gebruiken als   
  omstandigheden waaronder er gewerkt moet worden, daarom vragen.

De vraag is of de werkgever dezelfde zorgplicht heeft voor ervaren werknemers die er doorgaans namens de werkgever erop toezien dat werknemers de veiligheidsvoorschriften in acht nemen. Het antwoord is: ja!

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat een werkgever ook verantwoordelijk is voor de veiligheid van ervaren werknemers. De werkgever dient steeds rekening te houden met het verschijnsel dat ook die werknemers wel eens nalaten de voorzichtigheid in acht te nemen. Kortom, dat een werknemer ervaren is, doet niets af aan de zorgplicht die de werkgever heeft. Deze is precies hetzelfde als bij minder ervaren werknemers.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Luc Tacx, advocaat Onderneming. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 0493 – 331486 of l.tacx@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×