Met de invoering van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) is het mogelijk om binnen drie maanden na de datum van de beschikking van de kantonrechter, in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof. Uit de rechtspraak blijkt dat er een reële kans van slagen is om een eerdere uitspraak aan te vechten. Maar al wordt er succes behaald, er zit ook een nadelige kant aan een langlopend arbeidsconflict.
Een goed voorbeeld hiervan had een van onze advocaten van Goorts + Coppens onlangs aan de hand.
Geschil werkgever-werknemer
Een werkgever en werknemer hebben een geschil waar zij in onderling overleg niet uitkomen. De werkgever is van mening dat de werknemer niet functioneert als gewenst. Na een aantal overlegpogingen en een ziekmelding van de werknemer, besluit de werkgever naar de kantonrechter te gaan met het verzoek de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter wijst de vordering van werkgever af en de arbeidsovereenkomst blijft dus voortduren. De onderlinge arbeidsverhouding is intussen zo verstoord dat het niet wenselijk is dat de werknemer nog op de werkvloer is en de werknemer wordt daarom vrijgesteld van werkzaamheden maar krijgt wel zijn salaris volledig doorbetaald. Het is november 2015.
Hoger beroep
Omdat de werkgever het niet eens is met de beslissing van de kantonrechter gaat hij (binnen 3 maanden) in hoger beroep. De werkgever heeft in voorgaande jaren een omvangrijk personeelsdossier bijgehouden. Hierin is te lezen dat hij veel tijd en energie in de werknemer heeft gestoken. Er zijn verslagen van functioneringsgesprekken, documenten met verbeterpunten en afspraken terug te vinden. Er blijkt ook een coach aangesteld te zijn voor intensieve begeleiding van de werknemer. Dit heeft helaas niet het gewenste resultaat gehad. Op basis van het omvangrijke personeelsdossier besluit het gerechtshof alsnog, in november 2016, de werkgever in het gelijk te stellen.
Een mooie uitkomst?
Een mooie uitkomst voor de werkgever zou je zeggen. De bevestiging dat hij volgens het hof voldoende geïnvesteerd heeft in de werknemer en dat hij niet voor niets een goed personeelsdossier heeft bijgehouden. Echter de procedure heeft alles bij elkaar bijna een jaar geduurd. In dat jaar heeft de werknemer gewoon salaris doorbetaald gekregen maar heeft hiervoor geen enkele inspanningen meer verricht. Ook de kosten voor de 2 (!) procedures komen voor rekening van de werkgever. Dat steekt. Ja, hij heeft de laatste procedure gewonnen. En toch ook een beetje verloren, want de werknemer heeft én een jaar salaris doorbetaald gekregen én de maximale transitievergoeding, terwijl de werkgever in het gelijk is gesteld! Een goed pleidooi om arbeidsrechtelijke processen zo spoedig mogelijk af te wikkelen.
Een goed personeelsdossier is belangrijk
Het belang van een goed opgebouwd personeelsdossier komt in deze zaak duidelijk naar voren. Dit is de reden dat het hof de werkgever uiteindelijk in het gelijk stelt. Vragen over de opbouw van een goed personeelsdossier? Of weet je niet hoe hier een begin mee te maken? Wij geven de Training effectief opbouwen personeelsdossier. Hou onze website in de gaten voor nieuwe trainingsdata of laat alvast weten dat u interesse heeft door een email te sturen Want Voorkomen doe je samen.