Een overlijden is in de eerste plaats een emotionele gebeurtenis waarbij het afscheid nemen op de eerste plaats komt. Onvermijdelijk is dat er op enig moment moet worden overgegaan tot de afwikkeling en verdeling van de nalatenschap.
Hoe gaat dit in zijn werk en wie zijn dan erfgenamen?
Langstlevende echtgenoot?
De wet bepaalt dat de echtgenoot van de overledene een bijzondere positie heeft. Uitgangspunt is dat deze langstlevende echtgenoot recht heeft op alle goederen en schulden van de nalatenschap. Eventuele kinderen krijgen een vordering op deze langstlevende echtgenoot. Deze vordering is pas opeisbaar (inbaar) op het moment dat de langstlevende echtgenoot komt te overlijden.
Bij een testament kan de overledene, ook genoemd erflater, van deze regeling afwijken. Zo kunnen er andere momenten zijn bepaald waarop de vordering van de kinderen toch opeisbaar wordt, zoals het opnieuw in het huwelijk treden van de langstlevende echtgenoot.
Hoewel de vordering niet opeisbaar is, is het altijd verstandig om de hoogte van de vordering wel goed vast te laten leggen. Dat kan vervelende discussies in de toekomst voorkomen.
Kinderen?
Is er géén langstlevende echtgenoot maar zijn er wel kinderen, dan is het wettelijk uitgangspunt dat deze erven in gelijke delen. Ook van dit uitgangspunt kan de erflater in een testament afwijken. De erflater kan bijvoorbeeld anderen aanwijzen als erfgenaam of juist één van de kinderen uitsluiten (onterven).
Geen echtgenoot, geen kinderen?
Afhankelijk van de situatie van de erflater worden de erfgenamen in de familielijn gevonden: in eerste instantie ouders, broers en zussen, maar als die er niet zijn kunnen ook (verre) neven en nichten gerechtigd zijn tot de nalatenschap.
Verdelen!
De erfgenamen zijn degenen de mogen verdelen. Daarbij telt de stem van iedere erfgenaam even zwaar bij het nemen van beslissingen. Met name als er meer erfgenamen zijn, is discussie over de verdeling mogelijk. De erflater kan dit deels voorkomen door in het testament een executeur aan te wijzen en deze bepaalde bevoegdheden te geven. Is die executeur er niet en komen de erfgenamen niet tot overeenstemming over de verdeling? Dan is een procedure vaak onvermijdelijk.
Hulp nodig?
Bent u benoemd tot executeur en heeft u vragen? Neem tijdens de Dag van de Erfenis op vrijdag 13 november 2020 telefonisch contact op met Goorts + Coppens Advocaten via 088-0034300. Erfrechtspecialist Imke Gerrits beantwoordt op deze dag kosteloos uw vragen.