Wanneer een schuldenaar failliet wordt verklaard, verliest deze het beheer over zijn vermogen en komt de boedel onder beheer van een curator. Een curator is een advocaat die wordt benoemd om het faillissement af te handelen. De curator behartigt de belangen van de schuldeisers. De gefailleerde moet de curator om toestemming vragen voor elke rechtshandeling die financiële gevolgen kan hebben. Zonder toestemming mag een gefailleerde dus geen aankopen doen, contracten afsluiten of vorderingen betalen.
Opheffing
De meeste faillissementen worden beëindigd omdat er onvoldoende geld aanwezig is om de curatorkosten en faillissementskosten te betalen. De curator stelt dan aan de rechtbank voor om het faillissement op te heffen bij gebrek aan baten.
Verschillende schuldeisers
In een faillissement wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende groepen schuldeisers.
– separatisten
Dit zijn pandhouders en/of hypotheekhouders. Hieronder valt bijvoorbeeld de bank waar de gefailleerde een hypotheek heeft. Separatisten hebben een voorrangspositie bij de (executie)verkoop van pand(en) van de gefailleerde. Bij de verkoop wordt uit de opbrengst allereerst de bank betaald. Strikt genomen vallen separatisten buiten het faillissement.
– boedelschuldeisers
Na de separatisten zijn de boedelschuldeisers aan de beurt. Dit zijn schuldeisers wiens vordering is ontstaan na het uitspreken van het faillissement. Om een faillissement af te wikkelen, moeten vaak kosten worden gemaakt. Denk hierbij aan makelaarskosten voor het verkopen van een woning of accountantskosten voor het afwikkelen van een bedrijfsadministratie. Deze schuldeisers worden betaald uit de opbrengst van de boedel. Ook het salaris van de curator wordt hieruit betaald.
– preferente schuldeisers
Dit zijn schuldeisers die op grond van de wet een recht van voorrang hebben. De belastingdienst is bijvoorbeeld een preferente schuldeiser maar ook werknemers van een failliet bedrijf vallen binnen deze groep als zij een loonvordering hebben.
– concurrente schuldeisers
Concurrente schuldeisers zijn meestal bedrijven die een product of dienst hebben geleverd waarvoor niet is betaald. Concurrente schuldeisers hebben geen voorrangspositie bij vorderingen. Wanneer de andere schuldeisers zijn betaald, wordt een eventueel restbedrag verdeeld onder de concurrente schuldeisers evenredig aan de hoogte van hun vordering.
Duur van faillissement
Een faillissement duurt minimaal zes maanden. Deze periode is nodig om een goede inventaris op te stellen. Het faillissementstraject hangt af van allerlei omstandigheden en er bestaat geen wettelijke termijn waarbinnen een faillissement moet zijn afgewikkeld. Wanneer er bijvoorbeeld gerechtelijke procedures lopen kan een faillissement jaren duren. In de verslagen van de curator wordt vaak al een schatting gemaakt van de verwachte duur van het faillissement.
Schuldenvrij?
De gefailleerde is niet automatisch schuldenvrij na beëindiging van het faillissement. Dit is alleen het geval wanneer de rechtbank bepaalt dat na beëindiging van het faillissement de schulden zijn kwijtgescholden. In andere gevallen blijven de schulden bestaan. Wel is er de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Deze regeling is ingesteld om te voorkomen dat mensen nooit van hun schulden afkomen.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ad Coppens. (a.coppens@gca.nl)