De kogel is door de kerk: een mondelinge koopovereenkomst is geen overeenkomst

Zoals veel mensen weten is een mondelinge overeenkomst ook een rechtsgeldige overeenkomst. Komt een van de partijen de overeenkomst niet na, dan kan de ander onder andere nakoming of schadevergoeding vragen.

Ten aanzien van de koop van woningen door een particuliere koper, eist de wet dat deze koop schriftelijk wordt aangegaan (schriftelijkheidsvereiste). Zo niet, dan komt de koop niet tot stand; zelfs niet als er volledige mondelinge overeenstemming is.

Schriftelijkheidsvereiste
Juist omdat een mondelinge koopovereenkomst ook rechtsgeldig is, zijn er veel rechters geweest die het schriftelijkheidsvereiste hebben genegeerd. Dit heeft tot veel verwarring gezorgd. Onlangs (december 2011) heeft de Hoge Raad eindelijk duidelijkheid geschapen over het schriftelijkheidsvereiste. 

Uitspraak Hoge Raad
In de zaak die zich bij de Hoge Raad afspeelde was er tussen partijen mondelinge overeenstemming over de koop van een woning. De verkoper trok zich echter terug en weigerde de koopovereenkomst te tekenen. De koper vroeg vervolgens bij de rechter nakoming van de mondelinge koopovereenkomst. Na een langslepende procedure heeft de Hoge Raad uiteindelijk geoordeeld dat een koop van een woning door een particulier schriftelijk vastgelegd moet worden. Zonder schriftelijke koopovereenkomst is de koop niet rechtsgeldig, en kan geen nakoming gevorderd worden.

Met deze uitspraak van de Hoge Raad is er dus duidelijkheid gekomen na vele rechterlijke uitspraken en is de kogel door de kerk: een mondelinge koop van een woning, is geen rechtsgeldige koop.

Voor meer informatie over dit onderwerp of (mondelinge) overeenkomsten in het algemeen, kun je contact opnemen met Wesley Rhoe, teamvoorzitter Vastgoed via 0493 – 331483 of w.rhoe@gca.nl.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×