De bestuurlijke lus in het bestuursrecht

Op 1 januari 2010 is de “Wet bestuurlijke lus Awb” in werking getreden. De bestuurlijke lus is bedoeld als middel om een definitieve regeling van een geschil te bevorderen.

Bestuurlijke lus

Door deze wet kan de rechter tijdens een beroepsprocedure een bestuursorgaan de gelegenheid geven om gebreken in het bestreden besluit te herstellen. De rechter doet dan een tussenuitspraak en bepaalt in die uitspraak een termijn waarbinnen het bestuursorgaan het gebrek kan herstellen. Deze tussenuitspraak is niet voor beroep vatbaar.

Voorbeelden uit de praktijk

a) In een zaak tegen de vaststelling van een bestemmingsplan heeft de Afdeling van de Raad van State tot tweemaal toe een tussenuitspraak gedaan. In eerste instantie was de Raad van State van oordeel dat er een motiveringsgebrek kleefde aan een deel van het bestemmingsplan. Omdat de gemeenteraad in de zitting had toegelicht dat herstel van dit gebrek niet ondenkbaar was, stelde de Raad van State de gemeenteraad in de gelegenheid het besluit alsnog deugdelijk te motiveren. Nadat dit gebrek door de gemeenteraad was hersteld, wees de Raad van State opnieuw een tussenuitspraak. De gemeenteraad had namelijk de beoogde wijziging niet elektronisch vastgelegd en geen volledige verbeelding ervan op papier gezet.

b) In een zaak tegen de verlening van een milieuvergunning kleefden er gebreken aan een akoestisch rapport. In deze zaak oordeelde de Raad van State in een tussenuitspraak dat burgemeester en wethouders de gebreken konden herstellen door een nieuw geluidonderzoek uit te voeren. Vervolgens hield de vergunning stand.

Tot slot

Het toepassen van de bestuurlijke lus is een bevoegdheid van de rechter. Partijen hebben wel de mogelijkheid de rechter te wijzen op deze bevoegdheid en kunnen de rechter verzoeken om van die bevoegdheid gebruik te maken. Op deze manier kan worden voorkomen dat een rechter een besluit vernietigt op grond van een formeel gebrek en men vervolgens het besluitvormingstraject moet overdoen.

Vragen?

Heb je nog vragen over het toepassen van een bestuurlijke lus in het bestuursrecht neem dan contact op met advocaat Ruud Verkoijen. Je kunt hem bereiken via de mail: r.verkoijen@gca.nl of op telefoonnummer: 06-21837443.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de juridische ontwikkelingen? Meld je dan GRATIS aan voor de nieuwsbrief. Klik HIER op je aan te melden!


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×