Corona | Onvoorziene omstandigheden

Overmacht kan contractueel uitgesloten worden. Ook is het mogelijk dat geen succesvol beroep op overmacht kan worden gedaan. Op dat moment is een beroep op onvoorziene omstandigheden het overwegen waard.

Gevolgen beroep op onvoorziene omstandigheden

Met een beroep op onvoorziene omstandigheden kan je verzoeken aan een rechter om een overeenkomst te wijzigen of (gedeeltelijk) te ontbinden. Hiervoor moet sprake zijn van omstandigheden die partijen niet voorzien hebben en die zodanig zijn dat je wederpartij niet van jou mag verwachten dat de gesloten overeenkomst ‘ongewijzigd blijft’.

Rechter toetst terughoudend

De rechter staat slechts bij hoge uitzondering een beroep op onvoorziene omstandigheden toe. Het hangt af van de omstandigheden van het geval. Wil je een beroep hierop kunnen doen, dan moet dit deugdelijk onderbouwd worden. Welke financiële gevolgen heeft het als de overeenkomst niet gewijzigd of ontbonden wordt? Partijen zullen in de regel geen rekening houden met het coronavirus en de verstrekkende gevolgen hiervan, dus wij denken dat het virus in bepaalde gevallen een onvoorziene omstandigheid kan opleveren.

Advies: opnieuw in onderhandeling

Het heeft onze voorkeur om niet direct de gang naar de rechter te maken. Partijen bij een overeenkomst moeten volgens vaste rechtspraak rekening houden met elkaars gerechtvaardigde belangen. Ze moeten zich – in juridische termen – gedragen conform de eisen van redelijkheid en billijkheid. Je zou daarom richting je wederpartij kunnen zeggen dat er een heronderhandelingsplicht bestaat bij deze onvoorziene omstandigheden. Probeer dus eerst opnieuw in onderhandeling te gaan en stap pas naar de rechter als je er écht niet uitkomt samen.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Corona

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×