Overmacht kan contractueel uitgesloten worden. Ook is het mogelijk dat geen succesvol beroep op overmacht kan worden gedaan. Op dat moment is een beroep op onvoorziene omstandigheden het overwegen waard.
Gevolgen beroep op onvoorziene omstandigheden
Met een beroep op onvoorziene omstandigheden kan je verzoeken aan een rechter om een overeenkomst te wijzigen of (gedeeltelijk) te ontbinden. Hiervoor moet sprake zijn van omstandigheden die partijen niet voorzien hebben en die zodanig zijn dat je wederpartij niet van jou mag verwachten dat de gesloten overeenkomst ‘ongewijzigd blijft’.
Rechter toetst terughoudend
De rechter staat slechts bij hoge uitzondering een beroep op onvoorziene omstandigheden toe. Het hangt af van de omstandigheden van het geval. Wil je een beroep hierop kunnen doen, dan moet dit deugdelijk onderbouwd worden. Welke financiële gevolgen heeft het als de overeenkomst niet gewijzigd of ontbonden wordt? Partijen zullen in de regel geen rekening houden met het coronavirus en de verstrekkende gevolgen hiervan, dus wij denken dat het virus in bepaalde gevallen een onvoorziene omstandigheid kan opleveren.
Advies: opnieuw in onderhandeling
Het heeft onze voorkeur om niet direct de gang naar de rechter te maken. Partijen bij een overeenkomst moeten volgens vaste rechtspraak rekening houden met elkaars gerechtvaardigde belangen. Ze moeten zich – in juridische termen – gedragen conform de eisen van redelijkheid en billijkheid. Je zou daarom richting je wederpartij kunnen zeggen dat er een heronderhandelingsplicht bestaat bij deze onvoorziene omstandigheden. Probeer dus eerst opnieuw in onderhandeling te gaan en stap pas naar de rechter als je er écht niet uitkomt samen.