Corona | Contractsvrijheid

Uitgangspunt in het Nederlandse recht is contractsvrijheid. Afspraken moeten in principe worden nagekomen. Op welke wijze kun je anticiperen op een crisis als deze in contracten en algemene voorwaarden?

Clausules in overeenkomsten

Het is niet voor het eerst dat zich een crisis voordoet. Denk aan de kredietcrisis, de vogelgriep en het SARS-virus. In het contract kun je bepalingen opnemen waarmee je anticipeert op gebeurtenissen die je niet hebt voorzien.

Hoe kun je dit doen? Denk aan het opnemen van een financieringsvoorbehoud, ontbindende voorwaarden, uitstelmogelijkheden en andere bijzondere clausules (heronderhandeling, annulering, uitstel, prijsherziening).

Denk eens goed na over afspraken die je met klanten en leveranciers maakt. Is er een minimale voorraad aanwezig bij de leverancier? In welke situatie(s) kan een prijs worden aangepast? Hoe zit het met transportkosten en extra transportwijzen op het moment dat er verhinderingen zijn? Op welk moment moet een partij mededelen dat hij zijn verplichtingen (naar verwachting) niet kan nakomen?

Kortom: wees zo goed mogelijk voorbereid op omstandigheden die je weliswaar lastig kunt voorzien maar waar we inmiddels wel wat ervaring mee hebben door eerdere crisissen.

Overmachtsbepaling in algemene voorwaarden

Een artikel in de algemene voorwaarden dat je mogelijk kunt inroepen, is het overmachtsartikel. Dit is een standaardbepaling die bijna altijd in de algemene voorwaarden staat. Houd dit artikel eens kritisch tegen het licht, en let hierbij met name op de volgende punten:

  • Wat is de reikwijdte van de overmachtsbepaling? Ziet het artikel slechts op de situatie dat je niet kan leveren, of ook op de situatie dat het bezwaarlijk is om in deze omstandigheden te leveren?
  • Is een epidemie en/of pandemie expliciet genoemd als overmachtsbepaling?
  • Wat zijn de (juridische) gevolgen van een geslaagd beroep op overmacht?
  • Kun je met een beroep op overmacht overgaan tot het (tijdelijk) opschorten van de levering van goederen of diensten?

Wil je weten of jouw overmachtsbepaling ‘corona-proof’ is? Neem dan contact met ons op!


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Corona

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×