Co-ouderschap in de praktijk

Bij een echtscheiding of verbreking van een samenleving waarbij kinderen betrokken zijn, dienen ouders afspraken te maken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken. In de praktijk komen we deze verdelingen in allerlei varianten tegen. Co-ouderschap is de meest uitgebreide variant waarbij beide ouders na de echtscheiding gelijkwaardig blijven bijdragen in de dagelijkse verzorging en opvoeding van de kinderen. De kinderen brengen (nagenoeg) evenveel tijd door bij beide ouders.

Succes is afhankelijk van goede communicatie
In de praktijk is co-ouderschap niet voor alle ouders haalbaar, bijvoorbeeld wanneer de werksituatie of afstand tussen de woonplaatsen dit niet toelaat. Naast de praktische uitvoerbaarheid is de onderlinge verstandhouding tussen de ouders zeker zo belangrijk. Het gerechtshof Den Bosch heeft in dat kader onlangs nog aangegeven wat de voorwaarden zijn voor een co-ouderschapsregeling: een goede ouderschapsrelatie, wederzijds respect en een goede afstemming en communicatie tussen partijen is essentieel en onontbeerlijk.

Dit is ook logisch omdat de drukke agenda’s van ouders én kinderen overleg en afstemming noodzakelijk maken. Goed agendabeheer is dus essentieel. Om gescheiden ouders met een co-ouderschapsregeling de helpende hand te bieden, zijn er allerlei middelen beschikbaar zoals (digitale) agenda’s en kalenders waarop ieder gezinslid zijn afspraken kan noteren.

Heppee-app in aantocht
Er is ook een app in ontwikkeling die zelfs een stapje verder gaat: de Heppee-app. Volgens de makers van de app staat het kind centraal en zorgt de app ervoor dat de communicatie en organisatie van het gezinsleven gemakkelijker wordt.  Zo kunnen ouders een schema bijhouden wanneer het kind bij welke ouder is, afspraken inplannen (zwemles, tandarts, etc.) en overige gegevens en informatie delen. De kinderen kunnen met behulp van de app contact houden met beide ouders en aangeven hoe ze zich voelen met de moodbutton. Daarnaast kunnen ouders en kinderen foto’s en video’s opslaan en delen.

Met dergelijke apps en agenda’s wordt een soepel verloop van het co-ouderschap gewaarborgd en wordt de kans op mislukking van het co-ouderschap kleiner. Naast positieve reacties zijn er ook waarschuwende geluiden. De app, kalender of agenda mag namelijk niet tot gevolg hebben dat er niet meer ‘live’ wordt gecommuniceerd tussen ouders. Juist bij gescheiden ouders met een co-ouderschapsregeling blijft persoonlijk contact erg belangrijk.

Tip
Een digitale agenda of de hiervoor genoemde app is niet alleen handig voor gescheiden ouders, maar kan voor alle ouders een goed hulpmiddel zijn bij het organiseren van het drukke gezinsleven.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze specialist Imke Gerrits via  i.gerrits@gca.nl of 0493-331477.
 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Familie

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×