Bouw Informatie Model

Bedrijven en branches krijgen tegenwoordig te maken met innovatieve ontwikkelingen.  De bouw-/ architectenwereld kan hier ook niet omheen. De innovaties kunnen vele voordelen met zich meebrengen. BIM is een innovatief model dat in deze wereld is geïntroduceerd. BIM is de afkorting voor Bouw Informatie Model. Wat is BIM?

BIM is, zoals hierboven al vermeld, de afkorting voor Bouw Informatie Model. Het is een methode om alle partijen die betrokken zijn bij het realiseren van een bouwwerk, zoals architecten, aannemers, installateurs en constructeurs, onder één (digitaal) dak te brengen.  Alle gegevens over een bouwwerk zijn op één plaats te vinden. BIM zou de prestaties van een bouwwerk of infrastructureel netwerk moeten verbeteren.

Een ander voordeel van BIM is dat alle partijen beschikken over dezelfde gegevens. Duidelijk is dan waar zich de eventuele knelpunten van het werk bevinden en fouten kunnen hierdoor voorkomen worden. Partijen kunnen zien of er aan alle regels wordt voldaan en indien nodig kunnen ze dit gelijk aanpassen. Je kunt het model zien als een hulpmiddel om op een hele efficiënte manier tegelijk aan de slag te kunnen gaan. Het model zorgt ervoor dat een gebouw sneller en efficiënter gebouwd kan worden. Van begin af aan kunnen ook niet-deskundigen het gehele proces begrijpelijker volgen en de communicatie in het proces gaat vele malen sneller. Ook kunnen materialen zeer nauwkeurig besteld worden wat een kostenbesparing met zich meebrengt.

Een belangrijk aspect waar ik verder nog op in wil gaan  is  het auteursrecht. Het auteursrecht is een uitsluitend recht bedoeld voor de maker van een ontwerp om het openbaar te maken en te verveelvoudigen. Het hele idee achter BIM is samen een ontwerp tot stand laten komen maar wie kan dan aanspraak maken op het auteursrecht? En kan deze maker van het ontwerp dan ook een vergoeding vragen aan de overige partijen voor het gebruik van zijn ontwerp? Je kan te maken krijgen met verschillende werkwijzen en totstandkoming van ontwerpen. Er moet allereerst sprake zijn van een ontwerp dat origineel genoeg is om voor auteursrecht in aanmerking te komen. De samenwerkingsvorm waarmee een ontwerp tot stand komt is van belang. Aan de hand daarvan kan er bekeken worden wie het auteursrecht toekomt. Eigenlijk is er geen duidelijk antwoord te geven op de vraag wie het auteursrecht toekomt. Wel is het zo dat er allerlei mogelijkheden voor bestaan om dit onderling af te spreken. Het is zaak om dit goed vast te leggen, zodat er achteraf geen onduidelijkheid over kan bestaan en discussies kunnen worden voorkomen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maud Saes via m.saes@gca.nl of 0493-352070


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Intellectueel eigendom

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×