Regelmatig wordt in een overeenkomst een boetebeding opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan een boetebeding in een arbeidsovereenkomst, in de algemene voorwaarden of in een koopovereenkomst. Een boetebeding is een bepaling in de overeenkomst waarin staat dat als een van de partijen één of meerdere verplichtingen uit de overeenkomst niet nakomt, deze partij aan de ander een boete moet betalen.
Waarom een boetebeding?
Het opnemen van een boetebeding kan twee functies hebben, namelijk een vergoeding voor de geleden schade en een extra hulpmiddel om te zorgen dat de verplichtingen uit de overeenkomst (blijvend) worden nagekomen.
Wanneer is een boetebeding geldig?
Om ervoor te zorgen dat dit beding geldig is, dien je met een aantal voorwaarden rekening te houden. Ten eerste moet het boetebeding schriftelijk zijn overeengekomen. Daarnaast moet de omschrijving duidelijk zijn. Dus wanneer een partij zich op het beding kan beroepen, en wat de hoogte van de boete is. Ook dien je in de bepaling op te nemen wat de bestemming is van de boete, oftewel aan wie de boete toekomt.
Hoe hoog mag de boete in een boetebeding zijn?
Een vraag die wij vaak te horen krijgen is: hoe bepaal je nou de hoogte van zo’n boete?
De partij die de boete op kan eisen doet er verstandig aan goed na te denken over de hoogte van de boete. Een van de redenen om een boetebeding op te nemen is om ervoor te zorgen dat de verplichtingen uit de overeenkomst (blijvend) worden nagekomen. Om hiervoor te zorgen is bij het vaststellen van de hoogte van de boete belangrijk dat de boete afschrikt en de partij ervan weerhoudt om een van de verplichtingen niet na te komen. Het bedrag moet dus eigenlijk hoger zijn dan de voordelen die een overtreding kan bieden. De andere reden om een boete op te nemen is als vergoeding voor de geleden schade. Bij het vaststellen van de hoogte is het dan ook belangrijk om na te denken of de boete bijdraagt aan het vergoeden van de schade.
Hoewel de partijen gebonden zijn aan het boetebeding en partijen vrij zijn om de hoogte van de boete zelf in te vullen, kan de rechter de boete toch matigen. De rechter kan bijvoorbeeld tot matiging overgaan als er sprake is van een wanverhouding tussen de boete en de schade. De rechter houdt hierbij rekening met alle omstandigheden van het geval. Wanneer matiging aan de orde is dan kan de rechter de boete matigen tot een bedrag dat redelijk is. Het is aan de partijen om in de overeenkomst een boetebeding op te nemen dat tot een redelijke boete leidt.
Overigens dien je in het boetebeding ook op te nemen dat de partij die de boete op kan eisen, naast deze boete ook het recht heeft op schadevergoeding en nakoming. Daarmee voorkom je dat de rechter bij een daadwerkelijk hogere schade oordeelt dat enkel het boetebedrag gevorderd kan worden.
Vragen?
Kortom, er zijn best wat zaken waar je rekening mee moet houden met het opstellen van een boetebeding. Wil je een boetebeding toetsen of heb je vragen over het opstellen van een boetebeding? Neem dan contact op met één van onze advocaten van het advocatenteam Onderneming.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Wil je op de hoogte blijven van de juridische ontwikkelingen? Meld je dan GRATIS aan voor dé juridische nieuwsbrief!