Je zou niet de eerste zijn die een parkeerkaartje van een ander overneemt, dat nog uren geldig is en niet op kenteken staat. Nou, als je dit ooit doet, in het vervolg even opletten of er geen parkeerwachter in de buurt is. Volgens de rechtbank Gelderland mag het overnemen van een parkeerkaartje namelijk niet.
In deze zaak parkeerde een automobiliste haar auto in een straat in de gemeente Nijmegen, waar betaald moet worden voor het parkeren. Iemand bood haar een nog geldig kaartje ter overname aan.
Uit de Verordening parkeerbelasting 2014 volgt dat belasting wordt geheven voor het parkeren van een voertuig op een door het college te bepalen plaats, tijdstip en wijze. Hiervoor wordt belasting geheven van degene die het voertuig heeft geparkeerd. Hieruit volgt volgens de rechtbank dat elk parkeren van een voertuig moet worden aangemerkt als een feit waarvoor afzonderlijk belasting kan worden geheven. Het parkeren van de auto door de automobiliste in deze zaak, is een op zichzelf staand feit, dat afzonderlijk belast kan worden.
Wanneer wordt geparkeerd met een ‘overgenomen’ parkeerkaartje, dan wordt de verschuldigde parkeerbelasting volgens de rechtbank niet voldaan. De conclusie is dan dus dat de automobiliste voor het parkeren een parkeerkaartje had moeten kopen en dat de gemeente, nu zij dit niet had gedaan, terecht een boete heeft opgelegd.
Overigens heeft de gemeente Nijmegen aangegeven, dat er alleen een boete voor het overnemen van een nog geldig parkeerkaartje kan worden gegeven, als de overhandiging gezien wordt door de parkeerwachter. Volgens de gemeente zullen de parkeerwachters zich niet verdekt gaan opstellen in de bosjes, maar toch is het niet onverstandig om even oplettend te zijn!