Boete voor overnemen nog geldig parkeerkaartje

Je zou niet de eerste zijn die een parkeerkaartje van een ander overneemt, dat nog uren geldig is en niet op kenteken staat. Nou, als je dit ooit doet, in het vervolg even opletten of er geen parkeerwachter in de buurt is. Volgens de rechtbank Gelderland mag het overnemen van een parkeerkaartje namelijk niet.

In deze zaak parkeerde een automobiliste haar auto in een straat in de gemeente Nijmegen, waar betaald moet worden voor het parkeren. Iemand bood haar een nog geldig kaartje ter overname aan.

Uit de Verordening parkeerbelasting 2014 volgt dat belasting wordt geheven voor het parkeren van een voertuig op een door het college te bepalen plaats, tijdstip en wijze. Hiervoor wordt belasting geheven van degene die het voertuig heeft geparkeerd. Hieruit volgt volgens de rechtbank dat elk parkeren van een voertuig moet worden aangemerkt als een feit waarvoor afzonderlijk belasting kan worden geheven. Het parkeren van de auto door de automobiliste in deze zaak, is een op zichzelf staand feit, dat afzonderlijk belast kan worden.

Wanneer wordt geparkeerd met een ‘overgenomen’ parkeerkaartje, dan wordt de verschuldigde parkeerbelasting volgens de rechtbank niet voldaan. De conclusie is dan dus dat de automobiliste voor het parkeren een parkeerkaartje had moeten kopen en dat de gemeente, nu zij dit niet had gedaan, terecht een boete heeft opgelegd.

Overigens heeft de gemeente Nijmegen aangegeven, dat er alleen een boete voor het overnemen van een nog geldig parkeerkaartje kan worden gegeven, als de overhandiging gezien wordt door de parkeerwachter. Volgens de gemeente zullen de parkeerwachters zich niet verdekt gaan opstellen in de bosjes, maar toch is het niet onverstandig om even oplettend te zijn!


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Voorkomen

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×