Boete voor grasmaaien maakt duidelijk dat aanhangwagens geen zitplaats hoeven te hebben

Je kent ze wel, de bestelbusjes of trucks met aanhangwagen waarop een grote gevaren- of pijlaanduiding staat om aan te geven dat er aan de weg wordt gewerkt. Die aanhangwagen met aanduiding wordt een ‘actiewagen’ genoemd.

In deze zaak was een actiewagen ingezet om het gras rondom de hectometerpaaltjes langs de weg te maaien. Een werknemer stond met een bosmaaier op een plaat die was bevestigd op de dissel. De actiewagen werd voortgetrokken door de truck en ondertussen werd het gras rondom de hectometerpaaltjes gemaaid.

Een inspecteur van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Arbeidsinspectie) vond dat geen veilige werkomgeving. De inspecteur vond dat in strijd met het Arbobesluit werd gehandeld, omdat gevaar zou bestaan voor de persoon die op deze manier op een mobiel arbeidsmiddel zijn werk moest doen. Er werd een boete van € 10.800,00 opgelegd.

Hoewel de rechtbank Midden-Nederland het met de Arbeidsinspectie eens was, haalde de Raad van State een streep door het boetebesluit. De Raad van State oordeelde dat geen sprake was van een mobiel arbeidsmiddel zoals bedoeld in het Arbobesluit. Uit de Nota van Toelichting bij het Arbobesluit blijkt namelijk dat sprake is van een mobiel arbeidsmiddel als deze is uitgerust met zit- of staanplaatsen die voor personenvervoer geschikt zijn. De actiewagen is niet (mede) bedoeld voor personenvervoer. De actiewagen wordt gebruikt om weggebruikers te waarschuwen voor een wegversmalling en dient daarmee de verkeersveiligheid. Er is dus geen sprake van een mobiel arbeidsmiddel, reden waarom het Arbobesluit niet is geschonden.

Als extra motivering geeft de Raad van State nog aan dat een andere uitleg van deze bepaling zou betekenen dat een werkgever verplicht zou zijn om alle aanhangwagens en andere mobiele arbeidsmiddelen die niet voor personenvervoer bedoeld zijn, maar door een werknemer op enig moment misschien wel zo wordt gebruikt, met zit- of staanplaatsen moet worden uitgerust. In dat geval zou een hovenier zijn aanhangwagen van een specifieke zit- of staanplaats moeten voorzien als een medewerker in de aanhangwagen gaat staan om zand hieruit te scheppen of vegen. Gelukkig heeft de Raad van State ingezien, dat dat veel te ver zou gaan. Anders hadden zit- of staanplaatsen op alle aanhangwagens in Nederland aangebracht moeten worden.

Heeft u een boete ontvangen van de Arbeidsinspectie? Of wilt u meer weten over het Arbobesluit? Neem dan contact op met Ruud Verkoijen, advocaat Milieu + Omgeving, telefonisch via 0493-331474 of per e-mail: r.verkoijen@gca.nl


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×