Onlangs stond in Boerderij Vandaag een interview met CDA-kamerlid Jaco Geurts, waarin hij ingaat op het risico op een strafblad dat boeren lopen door het afschaffen van de productschappen en bijgevolg het wegvallen van het tuchtgerecht. De heer Geurts slaat de spreekwoordelijke spijker op de kop, want boeren lopen op dit moment inderdaad een veel groter risico op een strafblad dan voorheen.
Bij de productschappen werden de relatief kleine overtredingen tucht- c.q. administratiefrechtelijk afgedaan. Bij gebrek aan een ander forum vallen deze kleine overtredingen nu onder het economische strafrecht c.q. het bereik van de strafrechter. Niet duidelijk is echter in hoeverre het Functioneel Parket – het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich bezig houdt met opsporing en vervolging van economische delicten – hiervan reeds op de hoogte is. Het is dus afwachten of het Openbaar Ministerie de komende tijd sneller, vaker overgaat tot vervolging van dergelijk kleine economische delicten.
Hoewel de minister van Economische Zaken had volgehouden dat als gevolg van de opheffing van de productschappen geen zaken zouden voortkomen die ook niet bij de productschappen zouden voortkomen, dreigen boeren toch de dupe te worden van het stilzitten van de minister. De minister heeft namelijk nagelaten de toepasselijke wet- en regelgeving aan te passen, waardoor de relatief kleine overtredingen een forse straf (veelal een geldboete) kunnen opleveren, waar deze voorheen werden afgedaan zonder de boer daarbij in de portemonnee te raken. Een door de economische strafrechter – of middels een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie – opgelegde straf is bovendien terug te vinden op het strafblad (justitiële documentatie) van de boer, met alle mogelijke gevolgen van dien. Boeren zitten vanzelfsprekend niet te wachten op een onterechte aantekening op hun strafblad.
CDA-kamerlid Geurts heeft derhalve aangedrongen op een spoedig debat met de minister. Het is afwachten totdat dit strafrechtelijke probleem voor de boeren is opgelost. Een wetswijziging neemt vaak enkele maanden in beslag. Hoewel de minister ook andere mogelijkheden heeft om dit probleem voorlopig het hoofd te bieden, is het maar de vraag of de minister hieraan prioriteit geeft.
Mocht u een strafbeschikking of dagvaarding hebben ontvangen voor een relatief kleine overtreding of ander economisch delict, en wilt u trachten een straf (en een strafblad) voorkomen, neem dan contact op met Patrick Grijpstra, advocaat Milieu & Omgeving, via e-mail: p.grijpstra@gca.nl of telefonisch: 0492-780193.
N.B. Zeker bij een strafbeschikking is haast geboden, omdat daartegen binnen 2 weken verzet moet worden ingesteld. Doet u dat niet, dan is de in de beschikking gestelde straf (en daarmee een aantekening op uw strafblad) definitief.