Bodem verontreinigd? Verkoper aanspreken!

Een koopovereenkomst brengt een aantal rechten en verplichtingen met zich mee voor zowel de koper als de verkoper. Één van de verplichtingen van de verkoper is dat wat hij verkoopt ‘aan de overeenkomst moet beantwoorden’. Het verkochte beantwoordt niet aan de overeenkomst als het niet de eigenschappen heeft die de koper wel had mogen verwachten. We noemen dit ‘non-conformiteit’. Vraag is natuurlijk, wat mag een koper dan verwachten? Dit is niet altijd even gemakkelijk te bepalen.

Eigenschappen nodig voor gebruik
De koper mag in ieder geval verwachten dat het gekochte de eigenschappen heeft die je nodig hebt voor normaal gebruik van wat je koopt. Een huis moet geschikt zijn om in te wonen en moet dus bijvoorbeeld niet op instorten staan. Maar wat als je nu een stuk grond koopt dat is verontreinigd? Onlangs is bij de rechter ter sprake gekomen of verontreiniging van grond het normale gebruik ervan verhindert.

Feiten
De koper heeft een perceel gekocht. Na de koop blijkt dat de bodem ernstig verontreinigd is. Als gevolg hiervan verplicht de provincie de koper om de grond te zuiveren. Daarnaast worden beperkingen van het gebruik opgelegd. Zo mag geen grondwater uit de grond worden gehaald en mag niet worden gegraven zonder toestemming van de provincie. De koper is het hier niet mee eens en spreekt de verkoper aan. Volgens de koper had de verkoper op zijn minst moeten zeggen dat de bodem verontreinigd is.

De rechter
De rechter beslist dat de grond niet beantwoordt aan de overeenkomst. De grond heeft niet alle eigenschappen die de koper had mogen verwachten. De grond moet gesaneerd worden en daarnaast gelden er gebruiksbeperkingen. De rechter vindt dat de grond hierdoor niet ‘normaal gebruikt’ kan worden. In dit specifieke geval wist de koper trouwens nog niet wat hij met de grond ging doen. Volgens de rechter maakt dit niet uit. Het is genoeg als duidelijk is, dat de beperkingen op enig moment reëel en niet-verwaarloosbaar van omvang zullen zijn.

De verkoper is dus niet altijd aansprakelijk voor de schade maar kan dit wel zijn. Als je erachter komt dat de gekochte grond verontreinigd is, meld dit dan ook zo snel mogelijk bij de verkoper. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Marleen van den Broek, advocaat vastgoed, via m.vanden.broek@gca.nl of 0493-331484.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×