Bitcoin geld of niet?

Volgens de rechtbank Overijssel niet. Een Bitcoin is geen geld in de zin van de wet, maar moet worden gezien als een ruilmiddel.

Bitcoin

Wat is een Bitcoin? Kortgezegd zijn Bitcoins digitale munten die je kunt versturen via het internet. Het voordeel van Bitcoins is dat ze direct van persoon naar persoon worden gestuurd en er geen bank tussenin zit. Hierdoor zijn de transactiekosten lager.

De waarde van een Bitcoin is sterk gestegen in de afgelopen jaren. In mei 2010 was een Bitcoin $ 0,0025 waard; in februari 2013 al $ 31,91. Nadat de waardes boven de $ 1.000,00 zijn gestegen in november 2013, schommelt de waarde nu tussen de $ 500 en $ 800 per Bitcoin.

Casus

Waar ging het om in de zaak bij de rechtbank? Partijen hadden afgesproken dat 2.750 Bitcoins zouden worden geleverd voor € 8,05 per Bitcoin. Maar nadat er was betaald heeft de verkoper maar 990 Bitcoins geleverd . De koper is van mening dat hij schade heeft geleden omdat de Bitcoins in tussentijd meer waard zijn geworden. De wet geeft de mogelijkheid voor vergoeding van schade door een koersstijging. Volgens de koper heeft hij door de waardestijging van de Bitcoins
€ 132.792,00 schade geleden.

Rechtbank

Volgens de wet heb je alleen aanspraak op schade door een waardestijging als er sprake is van gangbaar geld. En dus stelde de rechtbank zichzelf de vraag: Zijn bitcoins gangbaar geld? De rechtbank verwijst hiervoor naar een eerdere discussie over dit punt. In 2013 heeft de minister van financiën in het kader van die discussie aangegeven dat een Bitcoin geen wettig betaalmiddel is maar alleen een ruilmiddel tussen particulieren.

Gelet op de mening binnen de politiek over de status van Bitcoins en de beperkte mate waarin Bitcoins in het handelsverkeer in Nederland worden gebruikt, is dit geen verrassende uitspraak. Maar wellicht komt er een tijd waarin dit anders is. Nu al accepteert bijvoorbeeld Thuisbezorgd Bitcoins als betaalmiddel. Wie weet komt er in de toekomst, wanneer Bitcoins meer gangbaar worden als betaalmiddel, wel een andere kijk op deze kwestie. We wachten het af…

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen van den Broek via m.vanden.broek@gca.nl od 0493-3331478.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Incasso

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×